Milja Sarkola gästar bibliotekets författarkväll

FÖRFATTARGÄST. Milja Sarkola är dubbelaktuell med debutromanen Mitt kapital och den finskspråkiga pendangen, pjäsen Pääomani, som hade premiär på Q-teatern förra veckan. Bild: Ksf-arkiv/Niklas Tallqvist

Dramatikern och regissören Milja Sarkola är följande författargäst på Borgå stadsbiblioteks återkommande författarkvällar. Under sitt besök berättar Sarkola om sin debutroman Mitt kapital (Förlaget, 2020). Hon intervjuas av Christoffer Mellgren.

Milja Sarkolas Mitt kapital tar lysande avskalat och utan att moralisera upp rikedom – mätt i pengar och övrigt kapital – och dess inverkan på människor och deras inbördes relationer. Vad händer när man börjar betrakta sin bostad, sin man, sitt barn och sin konst i termer av att maximera nyttan? Var hamnar företeelser som vänskap, kärlek, begär och konst? Är det lögn eller tvärtom sanning att se ekonomi i allt?

Sarkola är en belönad dramatiker och teaterregissör, bosatt i Helsingfors. Hon är bland annat känd för pjäser som Harriet, I would prefer not to, Allt som sägs och Perheenjäsen. DebutromanenMitt kapital är också högaktuell i pjässammanhang – den spelas just nu på finska på Q-teatern. Pääomani hade premiär förra veckan och har fått ett positivt mottagande.

2017 tilldelades Sarkola det Boismanska dramatikerpriset och 2019 utsågs hon till årets konstnär i Helsingfors.

Författarkvällen på Borgå huvudbibliotek tisdagen 25 februari kl. 17.30 ordnas i samarbete med Borgå medborgarinstitut. Evenemanget är svenskspråkigt, kostnadsfritt och öppet för alla.

Mer läsning