Midsommarhelgen var bråd både för räddare till havs och på land

DYSTER HELG. Sjöbevakningen hade en arbetsfylld helg till sjöss. Patrullbåtsolyckan utanför Lovisa, där en besättningsmedlem dog, gjorde midsommarhelgen ovanligt dyster för sjöbevakarna. Bild: Kristoffer Åberg

Det vackra vädret under midsommarhelgen ledde till en bråd helg för sjöbevakning, räddningsverk och polis. Den värsta olyckan inträffade på lördagen utanför Lovisa när sjöbevakningens patrullbåt åkte på grund och en besättningsmedlem förolyckades.

Räddningsväsendet och sjöbevakningen har haft mycket arbete under midsommaren. Minst åtta personer uppges ha drunknat under helgen, bland annat en man i 30-årsåldern som drunknade i Kotka under natten till lördagen.

Mannen hade fallit i vattnet från en klappbrygga kring klockan två på natten och hittades senare drunknad, meddelar Polisinrättningen i Sydöstra Finland.

Sjöbevakningen hade täta utryckningar under midsommaraftonen. Det fina vädret hade satt båtfararna i rörelse men många behövde proffshjälp, huvudsakligen på grund av tekniska problem med båten eller grundstötningar. Under fredagen räknade Finska vikens sjöbevakning in 23 utryckningar, och besättningen gjorde nedslag bland annat i Sibbo, Borgå, Lovisa, Pyttis och Kotka.

Sjöbevakningen kontrollerade också båtfararnas körduglighet och sju personer är misstänkta för roderfylleri.

HÄR KAN DU läsa mera om patrullbåtsolyckan

Dyster midsommar

Uppdragen fortsatte att droppa in också under resten av midsommarhelgen, och även om det var bråttom klarade myndigheterna av uppdragen utan långa väntetider.

Patrullbåtsolyckan som inträffade utanför Lovisa vid klockan tio på lördagskvällen gjorde midsommaren ovanligt dyster för sjöbevakarna. Patrullbåten gick på grund och båten fylldes snabbt med vatten. En besättningsmedlem dog.

– Inget festligt slut på midsommardagen. Det var en brådskande dag, men det känns ingenstans just nu, skriver Västra Finlands sjöbevakningssektion på Twitter.

Räddningsverket i Östra Nyland hade också händerna fulla under långhelgen. Enligt jourhavande brandmästare Timo Tähtinen inträffade inga allvarliga olyckor, men brandkåren ryckte bland annat ut och släckte små bränder här och var.

Brasa trots varningar

BRÅTTOM. Midsommarhelgen på Räddningsverket i Östra Nyland gick i arbetets tecken. Flera mindre bränder runtom i regionen sysselsatte bland annat manskapet. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Även om det rådde varning för markbrand fanns det de som trots allt eldat midsommarbrasan – utan att tänka på följderna.

– Vi släckte några mindre markbränder och lyckades hindra elden från att sprida sig till den snustorra terrängen. Bland annat åkte vi till Sarvsalö och såg till att vara på plats ifall vår hjälp hade behövts för att släcka en liten markbrand. Det var aska från midsommarbrasan som antänt marken, men där fanns hela tiden folk på plats och övervakade att elden inte kom åt att sprida sig.

Enligt Tähtinen förorsakades största delen av utryckningarna av människopåverkan, blixten torde däremot ha varit boven i några fall.

– Trafikolyckor har vi klarat oss undan. Några djur har vi räddat, och en uttröttad söndagssimmare fiskade vi upp ur vattnen utanför Hammars på söndagskvällen.