Mestisdrömmar i Borgå

GRUNDSERIEVINNARE. Borgålaget Hunters har vunnit 25 av sina 30 matcher och är en stark kandidat att gå hela vägen till Mestiskval. Bild: Tommi Willberg

Borgåklubben Hunters har haft en kanonsäsong. Laget vann 25 av sina 30 matcher i grundserien och inleder den övre fortsättningsserien som serieledare. Om allt går vägen kan Hunters på våren till och med kämpa om avancemang till Mestis.

– Man har aldrig sett så här bra spelmässiga resultat i Borgås ishockeyhistoria.

Hunters ordförande Markku Välimäki ger ett mycket väl godkänt mellanbetyg åt herrarnas representationslag som inledde Finlandsseriens övre fortsättningsserie med en förvånansvärt stor förlust mot hårda rivalen Pyry som knep seriepoängen från Borgå med en 6–1-seger.

Hunters lång efter med ett mål före sista perioden men sedan tappade hemmalaget humöret och sjabblade bort matchen på grund av utvisningar. Sista niten blev Nikke Kettukangas matchstraff och de två powerplaymålen under femminutersutvisningen som följde. Pyry vann tredje perioden med 4–0 och gjorde tre powerplaymål på tio minuter.

Hunters är redan klart för playoff och hör till favoriterna att gå hela vägen. Efter förlusten mot Pyry är lagets försprång ännu två poäng.

– Vår ursprungliga strategi var att gå till slutspel. Men när vi på hösten synade läget tillsammans med tränarna höjde vi målsättningen: vi satsar på att gå hela vägen. Klubbstyrelsen stöder laget på dess väg till Mestiskvalet, säger Välimäki.

Hunters har befäst sig i Finlandsserien men den finfina säsongen har öppnat dörren till landets nästhögsta nivå på glänt. En plats i Mestis nås om man klarar kvarts- och semifinalerna i vårens slutspel och sedan slår sin motståndare i uppflyttningsstriden.

Budgeten måste fördubblas

Men att spela Mestishockey kräver en massiv satsning jämfört med Finlandsserien.

– Om det går så att vi kvalar till Mestis så får vi granska läget. Har vi resurser att spela i en serie med 50 grundseriematcher?

Hunters säsongsbudget ligger på omkring 150 000 euro. Den lägsta budgeten i Mestis enligt Välimäkis uppgifter är cirka 300 000 euro medan topplagens budgeter ligger på 700 000-800 000 euro. I Mestis krävs resultatservice online, vilket binder ett tiotal personer till jobbet per hemmamatch.

– Vi skulle ha 25 hemmamatcher så 15-20 personer behövs bara för resultatservicen.

Den ekonomiska biten är väldigt avgörande, för Hunters vill inte låna pengar av banken. Mängden lag på bra nivå i Borgå gör också kampen om sponsorinkomster hård. Också spelarmaterialet måste breddas om realistiska chanser för Mestisspel ska finnas. Mera spelare och fler matchresor betyder också mer kompensationsbekostnader åt spelarna.

Räcker ishallens kapacitet?

En till fråga är om den gamla ishallen i Kokon håller måttet. Hallen är blygsam redan i Finlandsserien men Välimäki tror att Mestismåttet nås med ett litet ansiktslyft. En flexibel rink finns redan i stadens budget men också resultattavlan och framför allt läktaren måste förnyas.

– Men man kan ofta få dispens och fixa det som måste fixas inom ett par år, berättar Välimäki.

Men för att ens behöva fundera på allt vad Mestis heter så måste först allt gå vägen i rinken hela våren lång. För ännu har Hunters inte nått annat än en plats i den övre fortsättningsserien. Mycket hinner hända innan Mestisplatserna för 2018-19 delas ut.

De sex bästa lagen gick till övre fortsättningsserien där de möter varje lag både hemma och borta. I den nedre fortsättningsserien möter alla lag varandra en gång. Lagen i den övre serien går automatiskt till slutspel på placeringarna 1-6, de två bästa lagen i den nedre serien går också till slutspel (på grundserieplaceringarna 7 och 8).

I kvartsfinalerna, som spelas enligt bäst av fem, möter serievinnaren serieåttan, tvåan möter sjuan, trean sexan och fyran möter femman. Segrarna till semifinalskedet därifrån vinnarna går till Mestiskval mot de två sämsta lagen i Mestis.

Mestiskvalet spelas enligt bäst av sju, vinnarna får avancera till Mestis.

Finlandsseriens mästare blir laget som går till Mestiskval från en bättre grundserieplacering.