Spelrecension: Mestadels underhållande 90-talsflirt

90-TALSKÄNSLA. Den själlösa polygongrafiken åsido är 90-talskänslan välfångad, med melodiös musik, charmiga menyer och hård svårighetsgrad. Bild: Interceptor Entertainment

När jag drömmer mig tillbaka till 90-talet och 2D-plattformsspelens storhetstid är det främst klassiker som Super Mario World och Donkey Kong Country 2 jag ser för mitt inre.

Rad Rodgers

Format: Xbox One, Playstation 4, PC

Åldersgräns: 16

Betyg: 3/5

När danska Interceptor Entertainment drog i gång sin kickstarter-kampanj* för Rad Rodgers, under banderollen "The return of the 90's era platformer", hade de emellertid en lite specifikare och smalare genrefalang i åtanke. En som blomstrade på tidiga hemdatorer från 80-talets mitt till några år in på 90-talet, och ofta karaktäriserades av lite öppnare bandesign samt en blandning av action och plattformsmoment.

Mitt första intryck är inget vidare. Den potentiella retro-faktorn hämmas genast av spelets grafiska profil, som i stället för att imitera förebildernas pixelgrafik stöpts i en lätt generisk polygonkostym.

Inledningsvis gör spelet inte mycket för att rädda intrycket; huvudkaraktären känns identitetslös, "humorn" omotiverat pubertal, för att inte säga direkt osmaklig emellanåt, och bildflytet svajigt.

Lätt överraskad lirkas jag ändå undan för undan in i spelets grepp och får upp ögonen för dess inneboende charm och spelmässiga styrkor, som växer och blir allt tydligare längs timmarnas gång. Exaktheten i kontrollen är god och det varierade flödet av trixiga plattformssekvenser, precisionsskjutande och fyndiga pussel ser effektivt till att hålla eventuell tristess och utmattning på behörigt avstånd.

Banornas lite större och komplexare utformning jämfört med traditionellare 2D-plattformsspel, medför viss äventyrskänsla och ett nöje i att avtäcka världarna bit för bit. De många hemligheterna och samlarobjekten som diskret strötts ut i miljöerna förstärker känslan ytterligare – huvudbonaderna man kan hitta och klä sig i är lite extra roliga.

Rad Rodgers besitter alltså klart mer finess och hjärna än den plumpa och visuellt oinspirerade fasaden initialt ger sken av. Men det är knappast förskonat från brister. Vissa kan uppenbart spåras till slarv och bristande engagemang i konverteringen till konsol (som för övrigt sammanfaller med en nyversion till PC) – så som grafikens brist på skärpa och flyt, som i värsta fall gör miljöerna rörigare och svårare att navigera i. Därtill kunde även äventyret ha varit lite längre och mer omväxlande visuellt, för att inte tala om smakfullare inramat rent generellt.

Men för den som kan ha överseende med detta och gillar den gamla skolans actionplattformare är Rad Rodgers ändå en mestadels underhållande 90-talsflirt.

* Kickstarter innebär en insamling där intresserade konsumenter själva kan bidra ekonomiskt till olika projekt och tillsammans bekosta utvecklingen.

Mer läsning