Mentalist gör helgalen show

I helgen slår mentalisten Noora Karma upp dörrarna till sitt showbetonade sinnessjukhus i gamla vårdcentralen på Lundagatan i Borgå. Hypnos, lobotomi och tvångströja är bara förnamnet på den interaktiva föreställningen.

Det är inte första gången som mentalsjukhus och psykpatienter fungerar som inspiration för dramatiska uppsättningar, men när Noora Karma nu byter skräckhus mot sinnessjukhus så handlar det om en föreställning med publikupplevelsen som central faktor.

– Det här är underhållning, en teaterproduktion med inslag av hypnos och mentalism, säger Karma som ett svar på de upprörda röster som redan före premiären riktats mot föreställningen Mielisairaala, sinnessjukhus.

Inte för det, uppsättningen ger samtidigt en inblick i den finländska psykvårdens historia. Karma bjuder publiken på ett litet kunskapspiller, ett lättsmält sådant som får skjuts av olika sinnesförvillande effekter.

– Ett mera passande namn för föreställningen skulle kanske vara ett sinnets sjukhus. Det är sinnets skrymslen och hemligheter som vi jobbar med.

Ödehus

Karmas sinnessjukhus är lokaliserat till Lundagatan 13 i fastigheten som hyst allt från kommunens beslutsfattare till socialbyrå, vårdcentral och nu senast fungerat som övningsplats för polisens hundpatrull. Det syns bland annat som tomma patronhylsor som ligger på ett bord och dräller intill några vissnade krukväxter.

Noora Karma har fått tillstånd att göra show i den mögeldrabbade fastigheten, med förutsättningen att ingen vistas där under längre tider. För att vara på den säkra sidan har man placerat showen till de minst utsatta delarna av byggnaden.

Karmas showkoncept – samma som gjorde skräckblandad succé på Näse gård – baserar sig på att utnyttja tomma fastigheter, samla ihop ett team och bygga upp en show som passar specifika lokaler.

Vårdkoppling

– Det är otroligt fint att vi kan göra föreställningen i lokaler som har en koppling till vårdsektorn. Här har funnits både hälsocentral och bb och vi gottar oss verkligen på miljön, säger Pentti Kinosmaa som dels är inkopplad som regissör för sinnessjukhuset, dels agerar överläkare.

Upplevelsen föds direkt då man kliver in genom ytterdörren – startpunkten för showen med att man får skriva in sig på kliniken hos föreståndaren Pipsa. Därefter leds publiken in i den gamla laboratoriedelen av lokalen där de möts av olika former av installationer.

– Det är lite provtagningar och test och sådant som gäller, säger Kinosmaa.

Överraskningsmoment

Noora Karma själv fungerar som sinnessjukhusets förestående och lovar besökarna många överraskningsmoment plus rejält med mystik, mentalism och illusioner. Bland annat utlovas en rundtur på sinnessjukhusets slutna avdelning – med en uppmaning till publiken att undvika onödig kontakt med patienterna.

– Vår slogan är att ingenting går oss förbi. Vi kommer att läsa folks tankar och borra oss ner i deras undermedvetna, säger Noora Karma.

Dessutom bjuds publiken på en rundtur till klinikens olika åtgärdsrum där allt från fobier, hysteri och aggressioner behandlas. Gänget bakom produktionen hoppas att folk är nyfikna och vill se och uppleva ett annorlunda showkoncept.

– Man behöver inte bara rädd eller oroa sig för sin psykiska hälsa. Det är här är underhållning, säger Pentti Kinosmaa.

"Galet rolig"

Ungefär tjugo personer gör showen, däribland Johan Wickholm som satte skräck i folk redan på Näse gård. Nu är han tillbaka i en roll som han beskriver som "galet rolig".

– Det här är ett väldigt intressant projekt, något helt annat än skräckens hus. Det är kul att skrämmas lite och vara med och göra en show där publiken inte vet vad som händer bakom hörnet.

Totalt blir det åtta rundturer i Noora Karmas sinnessjukhus. Femtio personer per föreställning får plats. Åldersgränsen är 16 år.

FAKTA

Mielisairaala

Noora Karmas föreställning, på svenska ungefär sinnessjukhuset, har premiär den 4 mars kl. 18 och för att även visas senare samma kväll kl. 20.

Totalt visas showen åtta gånger, de sista föreställningarna visas den 18 mars kl. 18 och 20.

Biljetter à 29,50–34,50 euro kan köpas på webben via www.lippuautomaatti.fi/noorakarma.

För mera info se www.facebook.com/mielisairaalashow.