Mellaneuropeiskt stuk på julöppningen i centrum

Under förmiddagen var det trångt på jultorget. Bild: Pernilla Karlsson

Vad roligt att man satsar så här mycket! Vad mycket folk det är! Hoppas att det här blir en tradition! Det är några av kommentarerna av besökarna på jultorget och julöppningen i centrum i dag.

Kön till slänggungan minskade först mot eftermiddagen. Inte ens då julgubben anlände, först med båten Fredrika till åstranden och sedan i hästdroska genom Runebergsesplanaden till skvären framför köpcentret, stod karusellen stilla. Gratis slänggunga, jultorg i europeisk anda även om betydligt mindre, husdjur att klappa, tomtar, tal och uppträdanden tog fram det bästa humöret hos de flesta när julsäsongen invigdes i Borgå centrum och på Konstfabriken.

Julgubben kom med båten Fredrika och sedan i hästdroska genom Runebergsesplanaden till Lundi. Bild: Jannika Lindén

Efter ett år av restriktioner och inställda evenemang verkar Borgåborna med glädje ha tagit emot möjligheten att uppleva en julöppning bland folk igen. Under förmiddagen var det stundvis trångt bland stånden på torget och den som ville krafsa åsnan, ponnyn eller något av de andra husdjuren från Hemböle fick finna sig i att vänta på sin tur.

För tre år gamla Joonatan blev en stund tillsammans med den sävliga och gosiga åsnan höjdpunkten under dagen. Hans mamma Jenny Alapere berättar att Joonatan älskar alla djur.

– Hans dagis hade besök av husdjur i höstas, och nu kom vi hit för att klappa djuren, säger hon.

Gratis slänggunga är en hit, köerna glesnade inte före under eftermiddagen. Bild: Jannika Lindén

Joonatan sitter i rullstol, och även om han med mammas hjälp kunde se julgubben anlända och sedan ta sig fram till husdjuren skulle mamma gärna se att arrangörerna i högre grad beaktat personer med funktionsnedsättning så att torget skulle vara tillgängligt också för dem.

Interkulturellt torg

Intill den populära slänggungar finns ett jultorg med tio försäljningskojor uppställda i hästskoform. På lördagen var det ändå inte jultorg utan vinterbasar, en interkulturell vinterbasar på Borgå torg och på Kulturhuset Grand. På torget kunde man köpa hantverk och delikatesser från bland annat Syrien, Irak, Thailand och Grekland och i Grand ordnades kulturpresentationer under dagen.

Basaren är ett samarbete mellan Borgå stads ungdomstjänster, Multicultural Association of Porvoo, Borgå Folkakademi, Borgåavdelningen vid Finlands Röda Kors och Luckan integration.

Alf Günsberg och barnen Maxo och Millie Sandström trivdes på julöppning. Bild: Jannika Lindén

Alf Günsberg kom för att uppleva julöppningen tillsammans med barnen Maxo och Millie Sandström. Günsberg, som tidigare har bott i Tyskland och flyttade till Borgå 2006, är mäkta belåten över jultorget som byggts upp på torget.

– Jag tänker på julmarknaderna i Tyskland, det är ju något helt annat. Men det här är verkligen ett mycket bra steg i rätt riktning, säger han förnöjt och tillägger:

– Det är bra att det händer på torget, det blir man glad av. Alltför länge har det varit helt dött här, säger han.

Också Östnyland var med på ett hörn, vi bjöd på glögg och pepparkakor vid en av torgkojorna, pratade med läsare och potentiella sådana och slog ett slag för vår dialektsatsning.

– Det är alltid roligt att träffa läsare och östnylänningar överlag och att ha tid att prata med dem ordentligt. Borgå stad har gjort en fin insats för att skapa julstämning i år, det gläder mig, säger chefredaktör Helén Kurri.

Östnylands Pernilla Karlsson hade fullt upp med att sälja tidningens dialektprodukter. Bild: Jannika Lindén

Glada tomtar med karameller

Innan julgubben kom, medan han steg i land och satte sig i droskan för att i skenet av facklorna från frivilliga brandkårens fackelbärare åka till Lundi och efter det såg de unga talangerna från Teatteri Soittorasia till att det var fart och fläng på torget. Uppträdanden och flinka tomtar som delar ut karameller får vem som helst att bli glad.

Anni Forsblom och Madeleine Forsblom från Teatteri Soittorasia gillade sitt uppdrag – att dela ut godis åt besökarna. Bild: Jannika Lindén

Anni Forsblom och Madeleine Forsblom gick runt med sin korg full med sötsaker. Madeleine har vari med tidigare, men för Anni var det första gången i den rollen – men inte den sista.

– Det är roligt! Jag är nog med nästa år igen, säger hon.

– Jag har sett många kompisar i dag. Vi har delat ut godis åt alla, säger Madeleine.

Jultorget på Borgå torg håller öppet alla dagar utom på självständighetsdagen ända fram till den 21 december. Uthyrningen av försäljningskojorna sköts av föreningen Borgå levande centrum. Slänggungan kommer också att vara i gång då jultorget är öppet ända fram till den 21 december.