Medborgarinitiativ för stamvårdande vargjakt har öppnat – lantbruksorganisationer uppmanar till underskrift

När det gäller stamvårdande jakt är det aldrig fråga om utrotning, säger Mickel Nyström, vice ordförande för SLC. Bild: Mostphotos

Lantbruksorganisationer har startat ett medborgarinitiativ för att inleda stamvårdande jakt av varg. Genom initiativet vill man bland annat trygga husdjurs, produktionsdjurs och jakthundars säkerhet.

Ett medborgarinitiativ för att inleda stamvårdande vargjakt har öppnat. Bakom initiativet står bland annat Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).

Målsättningen är framför allt att minska på de skador som vargar förorsakar jakthundar, husdjur och produktionsdjur. Syftet är också att bevara vargens skygghet för människan och hålla vargen på avstånd från bebyggelse. Det skriver SLC i ett pressmeddelande.

"Det brådskar med att få i gång stamvårdande jakt. Vargens skygghet för människan minskar. Redan i somras skedde det ett flertal vargattacker mot får", säger Timo Leskinen, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenters (MTK) fältdirektör, i pressmeddelandet.

I initiativet kräver man även att Naturresursinstitutet ska ha tillräckliga resurser för att kunna göra en pålitlig bedömning av vargstammens storlek.

"När det gäller stamvårdande jakt är det aldrig fråga om utrotning. Det här medborgarinitiativet är ett konstruktivt initiativ för att hållbart hantera vargstammen i Finland", säger Mickel Nyström, vice ordförande för SLC.

Initiativet öppnade på måndagen. 50 000 underskrifter behövs för att riksdagen ska behandla ärendet.