Medaljregn över lokala skidare i Silvertrissan

STAFETTBRONS. Trion Melissa Lönnström, Ida Suuronen och Wilma Lax kan glädja sig åt både FM-brons och samma valör i Silvertrissan. Bild: Lars Meyer

Både Akilles och Sibbo-Vargarna kan glädja sig åt framgångar i Silvertrissan i Hollola, som samlar landets bästa 13–16-åringar för den årliga stormönstringen i längdåkning.

I årets final deltog Akilles med tio åkare i de individuella klasserna och fyra stafettlag. Fredagens sprinttävlingar inledde tävlingarna och Akilles fick genast en bronsmedalj då Emelie Hägglund, FSS-mästare i sprint, noterades för den tredje snabbaste tiden i tidskörningen och klarade heaten och semifinalerna med glans.

Finalen blev en spännande historia där medaljerna delades efter en hård duell mellan Emelie Hägglund Jenna Rautiala och Peppi Lehtola. Emelie tänjde på sitt yttersta och kammade hem Akilles första sprintmedalj i brons i D14 klassen.

STARKT LOPP. Emelie Hägglund tog brons i D14 sprint. Bild: Lars Meyer

Söndagens stafetter blev en jublande framgång för Akillesflickorna i D16. 15-åringarna med Melissa Lönnström på första etappen lade grunden till Akilles första stafett FM-medalj i klassen med ett försprång på 10 sekunder. Ida Suuronen fortsatte i samma stil och kom till växlingen som tredje endast 13 sekunder efter ledande Valkeakosken Haka. Wilma Lax förvaltade sedan försprånget till de bakom anstormande lagen och överskred mållinjen som tredje lag endast 23 sekunder efter det segrande laget Valkeakosken Haka. Silvertrissebronset och FM-bronsmedaljen var ett faktum.

Fyra medaljer till Sibbo-Vargarna

Sibbo Vargarnas ungdomar fick hela fyra medaljer i finalen. Framgången i Silvertrissan är Sibboföreningens bästa genom tiderna.

Ike Melnits fick två individuella silver från tävlingarna i M16-klassen. Den första medaljen kom från fredagens sprint där Ike förlorade guldet med bara 0,1 sekunders marginal till vinnaren Leevi Vuorinen från SkiTeam105.

Det andra silvret kom från normaldistansen på 8 km där Ike i mellantiderna länge låg på en fjärde plats, men tack vare en stark spurt lyckades han stiga till tvåa. På söndagen skidade Ike Melnits ankaretappen för Sibbo-Vargarnas stafettlag i M16 och förde laget in på en bronsplats i det tuffa startfältet. På den första etappen skidade Anton Skutnabb och på den andra etappen förde Casper Höglund Sibboföreningens färger. Alla pojkar lyckades utmärkt och vargarna kunde glädja sig över en fin bronsmedalj.

KÄMPE. Gisela Mei-Hakkarainen tog brons D13-klassen. Bild: Mikko Hakkarainen

Den fjärde medaljen för Sibbo Vargarna hämtade Gisela Mei-Hakkarainen i D13-klassen från lördagens normaldistans på 3 km. Bronset kan ses som en liten överraskning, eftersom Gisela i december fick ett benbrott som hindrat henne att träna skidning fullödigt.

Under försäsongen tvingades Gisela träna armstyrka med alternativa träningssätt och skidningen på snö kom med i bilden först på sensäsongen. Belöningen från den trägna träningen kändes därför speciellt fint då hon fick stiga upp på prispallen.