Med våren kommer ormbetten

Det lönar sig att hålla reda på hundarna på när värmen kommer. Ett besök i snåret kan bli ödesdigert.

Ett tydligt vårtecken på veterinärklinikerna är att lurviga patienter med ormbett igen blir vanligare. Så också i år. I Vanda, som sköter om regionens jour, har man märkt en tydlig ökning av antalet ormbett.

Varmt väder

Johanna Puro, stadsveterinär i Vanda, säger att hon via diskussioner med jourhavande veterinärer och i tidsbokningen sett klart fler ormbitna hundar på sistone.

– Jag har talat med bekanta, och tydligen finns det en hel del ormar just nu. Värmen väcker dem, men de är ännu lite långsamma. Normalt flyr de, men nu när de är långsamma så hugger de lättare.

Samma fenomen har man märkt också i Borgå utanför jourtiderna. Veterinär Aija Makkonen säger att det inte finns mycket man kan göra för att förhindra ormbet, utöver att hålla djuren kopplade.

Vatten och vila är de bästa medicinerna om man inte kan ta sig till veterinären genast.

– Det här är något vi ser varje vår. Det går inte alltid att förhindra, men en kort rem sänker risken.

I Lovisa har veterinär Peter Flittner inte sett ett enda fall. I fjol kunde han däremot se ett klart uppsving i antalet ormbett. Däremot har han talat med grannar som märkt att det är ett ormrikt år i år.

– Grannarna berättade nyss att de hade många snokar under komposthögen. Huggormar kan hitta liknande ställen, där tiotals eller till och med hundratals ormar ligger. Det finns därför många på ett ställe innan de börjar sprida sig i terrängen.

Bild: Arkiv

Tydliga symtom

FAKTA

Veterinärer och jour

Kommunernas egna veterinärer finns tillhanda under arbetstid.

Askolas, Borgnäs, Borgås, Lappträsks, Lovisas och Sibbos veterinärjour sköts av Vanda stad.

Det avgiftsbelagda servicenumret till jourhavande veterinär är 0600-18998.

En hund som blivit ormbiten ska genast föras till veterinären. Symtomen brukar vara ganska tydliga – oftast uppstår en svullnad som ömmar, i regel i nosen eller i tassen. Hunden kan bli groggy, och i värsta fall bli medvetslös för att sedan dö.

Det betyder ändå inte att bettet automatiskt är dödligt. En del hundar klarar det bättre än andra, något som inte bara beror på hundens vikt. Hos veterinären får djuret vätsketerapi intravenöst för att säkerställa njurfunktionen. Problemet är att betten ofta äger rum vid sommarstugan och att den som finns ute i skärgården kan ha svårt att ta sig till veterinären.

– Kanske man firar midsommar och tagit en grogg och inte längre får köra båt. Antiinflammatoriska mediciner fungerar delvis då. Man får försöka ge medicinen via munnen. Man ska också ge vätska, säger Flittner.

Johanna Puro säger likaså att ett bett inte automatiskt är ödesdigert, och att vissa hundar klarar sig helt utan vård. Om djuret överlever till nästa dag så brukar faran i regel vara över.

– Vatten och vila är de bästa medicinerna om man inte kan ta sig till veterinären genast. Smärtstillande medicin för djur är också bra.