Med små steg mot en klimatsmartare framtid

ODLAR SJÄLV. På gården har familjen ett växthus. I år blev tomatskörden extra stor. Bild: Kristoffer Åberg

Sänk värmen inomhus några grader, välj närproducerad mat och lämna bilen hemma om du inte absolut behöver den. Bland annat så kan man minska sitt koldioxidavtryck. Projektet för en hållbar livsstil har kommit till provperioden då deltagarna testar olika sätt att göra vardagen mera miljövänlig.

Det skiner i knutarna i enfamiljshuset på Prästgårdsbacken. Familjen Forsman, som är en av åtta familjer som deltar i klimatprojektet för en hållbar vardag, har just gått igenom sina prylar och gallrat bort onödigt. De överblivna sakerna har de sålt på loppmarknad.

– Vi är inga samlare, men skulle lätt kunna fylla en till familjs behov med alla grejer som samlats i alla fall, konstaterar Merja Forsman.

– Fast det var intressant att märka hur lätt det var att gallra bort saker, säger Jan-Christian Forsman.

Hemma hos familjen Forsman har man alltid försökt leva så miljövänligt som möjligt. På gården bakom enplanshuset pickar några höns i sig frön i en inhägnad. De förser familjen med verkligen närproducerade ägg. Hönsen skaffade den miljömedvetna familjen redan innan projektet inleddes, och nu testar familjen fungerande sätt att göra sin vardag ännu mera klimatsmart.

– Vi är entusiastiska över att vara med i projektet. Det känns bra att kunna göra något för miljön, och att alla som är med har som mål att skapa något nytt, säger Merja.

– Det är bra med lite ångest över klimatet, men man får inte bli förlamad utan måste göra något åt saken, fortsätter hon.

När chansen att vara med i projektet kom grep familjen den genast. Under hösten ska de delaktiga familjerna försöka minska sitt koldioxidavtryck genom att ändra sin vardag så den blir mera klimatsmart.

NÄRPRODUCERAT. Äldsta dottern, 6 år, och hönan Dora, som både är en familjemedlem och levererar ägg till frukosten. Bild: Kristoffer Åberg

En månad utan bil

När projektet började i september fick familjerna besvara en omfattande enkät om sitt liv och sina val. Utifrån svaren räknades varje familjs koldioxidavtryck ut, och under hösten strävar man efter att hitta verktyg för att minska avtrycket.

– Projektets idé är inte att göra livet svårare och dyrare utan att hitta verktyg för en mera klimatsmart fungerande vardag, säger Jan-Christian.

ENTUSIASTISKA. Familjen Forsman var klimatmedvetna sedan tidigare, men under projektets gång har de blivit ännu ivrigare. Slänga bort onödiga grejer, spara energi, låta bilen stå en månad, välja ekologiskt producerade produkter är verktyg de tagit till för att minska sitt koldioxid- och materialavtryck ytterligare. Bild: Kristoffer Åberg

På altanen utanför huset står en nylevererad elcykel som står till familjens förfogande under hösten. De kommer också att lägga ut sin bil på Bloxcar, en tjänst där man kan hyra någon annans bil då man behöver den och på så sätt inte vara tvungen att skaffa en egen. Eller – som i Forsmans fall – öka nyttjandegraden för en bil man redan har.

– Vi har satt som eget mål att klara oss helt utan bil en månad. Vi jobbar båda i Borgå och behöver inte bilen för arbetsresor. Om det bara var möjligt skulle jag gärna avstå från bilen helt, säger Jan-Christian.

För många familjer är bilen ett måste för att man ska kunna handla mat och sköta familjens angelägenheter. En av samarbetspartnerna i klimatprojektet är Kauppahalli24, en mataffär på nätet som levererar varorna hem till den egna dörren.

– Tjänsten fungerar jättebra. För en vecka sedan fick vi vår första matleverans, och när leveransen kom stod vi hela familjen på gården och förundrade oss, berättar Merja.

Att få maten levererad hem underlättar vardagen i en barnfamilj.

– Att handla med barnen, som är fyra och sex år gamla, är krävande – och utmattande. Det är en lång och jobbig process att få in barnen i bilen, in i affären och ut igen tryggt, och dessutom lyckas handla det man behöver. Det här är underbart, säger hon.

Hon uppskattar möjligheten att kunna planera matlistan i lugn och ro hemma. Dessutom faller impulsköpen bort liksom onödiga inköp som godis och snacks.

Koldioxidavtrycket minskar

Under höstens lopp har koldioxid- och materialavtryck räknats ut för varje familj som deltar i projektet. Pilotfamiljernas genomsnittliga koldioxidavtryck var 6 500 kg per person och år. Familjen Forsmans koldioxidavtryck är 3 800 kg per person och år.

– Om man hade mätt vårt koldioxidavtryck för ett år sedan hade det varit mycket högre. Då reste vi ofta och använde mjölkprodukter och åt mera kött, konstaterar Merja.

ENERGISPAR. Genom att tvätta i lägre temperaturer och dra ut stickkontakten till tvättmaskinen när den inte används kan man spara både energi och pengar. Bild: Kristoffer Åberg

Omkring 40 procent av koldioxidavtrycket härrör sig från boendet. Hos Forsmans håller man nu koll på elförbrukningen hemma. Familjen har sänkt värmen till 18 grader inomhus, tvättar i lägre temperatur och drar ut väggkontakten för tvättmaskinen då den inte används.

– Det var överraskande hur mycket el den förbrukar fastän den inte används. Vår stora synd är att vi har oljeuppvärmning i huset. Men vi har bestämt att vi ska byta till ett mera ekologiskt uppvärmningssystem, säger Merja.

Eventuellt blir valet biogas, dels för att det är ett ekologiskt sätt att hålla huset varmt på vintern, dels för att biogasröret råkar gå alldeles intill familjens hus.

Man behöver inte alltid ha det dyraste och nyaste av allting.

Enligt klimatavtalet i Paris 2015 ska koldioxidavtrycket år 2030 vara 3000 kg per person och år i världen.

– Det är fullt möjligt. Man kan tycka att det inte har någon betydelse vad den enskilda individen i Finland gör när Kina och Indien struntar i miljön, men det stämmer inte. I båda länderna händer mycket och koldioxidavtrycket där är mindre per person än det är hos oss, anser Jan-Christian. Dessutom visar Finland världen bra exempel i bland annat jämställdhet, skolning och demokrati, varför inte också i miljöärenden?

I Finland är man inte lika miljömedveten som i grannländerna.

– Vi har dubbelt så stort koldioxidavtryck som man har i Sverige där folk är mycket mera miljömedvetna. Det är pinsamt, säger Merja.

Aha-upplevelser

De senaste veckornas nyheter om att klimatuppvärmningen håller på att eskalera och att de mål man satt globalt för att minska fenomenet inte räcker till har ökat medvetenheten.

– Många verkar vara överraskade av nyheterna om klimatet, och ändå har det varit på tapeten länge, säger Merja.

Till skillnad mot vad många tror kan man med små val i vardagen minska sitt avtryck betydligt. Väljer man att värma sitt hus med jordvärme i stället för med olja, att äta närproducerad potatis i stället för ris, kyckling i stället för nötkött och ersätter mjölkprodukter med vegetariska alternativ, som det i dag finns mycket av, har man kommit en bit på väg.

– Det är ganska lätt att minska sitt avtryck genom att göra små saker. Vi blev så ivriga så vi har bestämt oss för att prova på att vara veganer en månad som ett extra eget val, säger Merja.

Fastän både Jan-Christian och Merja alltid varit klimatmedvetna har de i och med klimatprojektet fått nya aha-upplevelser.

– Hundratals euro går upp i rök via taket varje år om man inte tätat ordentligt och en grad lägre temperatur inomhus för med sig en besparing på fem procent per år. Det är också alltmer lönsamt att placera i etiska fonder, räknar Jan-Christian upp.

Omfattande projekt

Familjen Forsman är en av åtta familjer från Borgå som deltar i det internationella projektet Sustainable Lifestyle Accelerator. Projektet är internationellt och sju länder deltar. Målet är att hitta sätt att ändra levnadsvanor så att belastningen på miljön minskar och att sedan sprida budskapet om dem.

Klimatprojektet

Projektet heter Sustainable Lifestyle Accelerator och är ett projekt för att samla information för att kunna utveckla en hållbarare livsstil.

Det genomförs i sju länder. Förutom Finland (Borgå) deltar Spanien, Schweiz, Danmark, Tyskland, Mexiko och Indien.

Projektet koordineras av det tyska Wuppertal-institutet och D-mat Oy sköter det praktiska i Finland, Borgå stad samarbetar med dem.

I år deltar 5–10 hushåll, nästa år 500 och det tredje året 10 000 från varje land.

Information om projektet och pilotfamiljerna finns på www.borga.fi/hallbar-vardag.

Provperioden under vilken pilotfamiljerna testar olika klimatsmarta tjänster och åtgärder under sin vardag började i mitten av oktober. I Borgå provar pilotfamiljerna bland annat på hybrid- och gasbil, elcykel, hemtransport av mat och sopsortering med flerfackssystem. I familjernas hem görs också olika uträkningar som har att göra med elanvändning och uppvärmning.

Samarbetspartner är bland andra Bloxcar, Bohemia, Gasum, Helkama, Hyundai, Kauppahalli24, Borgå Energi, Borgå Trafik, Borgå vatten, PlayGreen, Rosk´n Roll och Ruokaboksi.

Hållbar utveckling är ett av huvudmålen i Borgås nya strategi och det är en orsak till att man gick med i projektet.

Från början var det tio familjer med i projektet, men två backade ut i ett tidigt skede. Man kan läsa om pilotfamiljerna på Borgå stads webbplats www.borga.fi/hallbar-vardag.

Mer läsning