Med siktet inställt på våren

ARBETSGRUPP. I arbetsgruppen ingår bland andra Hillevi Vuorinen, Irma Sikow, Maj-Britt Wahlström och Tuula Kakkonen. Bild: Kristoffer Åberg

Många skulle helst hoppa över midvinterns köld och snö. Bildkonstamatörerna i Borgå har för sin del tagit saken ad notam och har våren som genomgripande tema på sin årsutställning som öppnas den 30 december på Gamla Kaplansgårdens galleri.

Ett förenande tema har kännetecknat bildkonstamatörernas årsutställningar också tidigare då man hängt upp arbeten under deviser som Vatten och Fauna.

– Nu bestämde vi oss för att ha årstiderna som teman, börjande med våren i år, för att i fortsättningen rikta in oss på sommar, höst och vinter, konstaterar Tuula Kakkonen i en arbetsgrupp med medlemmarna Irma Sikow, Pirkko Kivivuori, Päivi Alanko, Hillevi Vuorinen, Tuula Romo och Maj-Britt Wahlström. Alla ställer också ut.

Tidigare Borgåkonstnären Sinikka Tapio har valt ut arbetena så att varje deltagare har fått med minst ett av sina alster till påseende. Synbarligen har uppgiften varit lättare än man kunde tro eftersom bara tre arbeten inte kom med.

I galleriet vid Gamla rådhustorget deltar 47 utställare medan konsten huvudsakligen i form av målningar, litet grafik och någon skulptur, räknas till 70 verk.

Från tidig till sen vår

Med temautställningarna har man försökt undgå ett för spretigt utställningsmaterial och resultatet är bra. Det är vårliga vindar som sveper in i Gamla Kaplansgården, börjande med Raimo Anttilas vy från Söderskär då havsisarna håller på att smälta fram till nästan rent sommaraktiga stämningar med bland annat en trädgårdsstol i en redan lummig grönska.

En annorlunda målning med ett mera på landet bekant vårtema är Saga Öhman-Houbergs olja Kosläpp. Öppnande av betessäsongen, där ystra mörktonade kor gör sina ystra glädjeskutt i en röd "spanskinspirerad" komposition.

Våren är sällan helt torr och det har Riitta Björk förevigat i akvarellen Gul rock med några människor i vårregn. Gamla stan, blomster, naturvyer med mera är liksom unders tidigare årsutställningar flitigt representerade. Den äldsta deltagaren är över 80 år medan det yngre gardet har tre, fyra decennier att se tillbaka på. Två debutanter deltar, nämligen Kalle Berg och Seija Latvala.

Gamla rötter

Bildkonstamatörernas årsutställning har gamla rötter. De årligen återkommande utställningarna har nämligen veterligen pågått sedan 1981, först under Tor Ekstams ledning.

När han gick bort uppstod ett behov för omorganisering. Konsthallen i Borgågården har numera gett vika för utställningar i Kaplansgården. Medlemsorganisationen för Bildkonstamatörerna i Borgå med sina 116 medlemmar fungerar som en separat avdelning under Borgå Konstförening sedan 2003.

Vid sidan av årsutställningen ordnar man målarläger på Övik i augusti och tillsammans med Borgå Folkakademi efter midsommaren. Temat är fritt.

– Nytt för i år är också en utställning på Borgå sjukhus i mars, sjukhusutställningarna har ju inte hållits på flera år, berättar Tuula Kakkonen.

Verksamheten rullar alltså på i god ordning och det enda man egentligen efterlyser till medlemsorganisationen är nya, unga bildkonstnärer.

Borgå bildkonstamatörer ställer ut under temat Vår. 47 deltagare, 70 arbeten.

Utställningen är öppen 30.12.2016 – 22.1.2017 ti-sö kl 10–16.

Stängt 31.12.2016-2.1.2017 samt 6.1.2017.

Mer läsning