Med siktet inställt på Norden

KORRE. Jan-Erik Andelin blir Nordenkorrespondent på HBL. Bild: Max Nyberg

Ledarskribenten Jan-Erik Andelin tar sig an nya utmaningar. Flyttlasset åker nu till Stockholm.

Ett av de intressantaste jobben man kan ha som journalist är utrikeskorrespondent – en yrkesbild som dessvärre blir allt mer ovanlig åtminstone i Finland.

På Hufvudstadsbladet (och KSF Media) har man ändå tänkt sig att åtminstone det nordiska perspektivet borde intressera, och har därför en Nordenkorrespondent som byts ut med två års mellanrum.

De följande två åren är det Jan-Erik Andelin (säkert bekant för många som ledarskribent på HBL) som tar sig an uppgiften.

Norden förändras

Andelin, som bor i Borgå, ser det hela som en ny utmaning. Han brukar ge alla ungefär samma svar på varför han valde att ta ett jobb som betyder en flytt utomlands.

– Min generation, som växt upp utan internet, ser utlandet som Sverige, i motsats till världen i allmänhet. Vi läste svenska veckotidningar och svenska ungdomsböcker. Därför tycker jag att det ska bli roligt att bo där.

Inte för att Norden skulle vara ointressant i sig – tvärtom. Andelin kommer att vara baserad i Stockholm, men förutsätts ha ett bredare perspektiv än bara Sverige. Den första utlandsresan kommer också att bära av till Island.

Norden har förändrats de senaste åren, och fortsätter förändras. Andelin, som varit frivilligarbetare för Röda Korset i Borgå, nämner som exempel att man traditionellt sett regionen som världens globala samvete, som ett sorts humanitärt högkvarter.

– Det är inte längre så. Med Danmark i spetsen blir Norden allt mer flyktingfientligt. Det händer också i Sverige, som länge var mer eller mindre ett öppet land.

Mindre intresse

Jobbet började i mars, och meningen är att flytta helt och hållet till Stockholm när vårterminen tar slut, alltså när frun Britas jobb som lärare slutar.

På gång är redan ett par reportage, men Andelin tänker sig flera teman som kan bli intressanta, som alliansfriheten. Både Finland och Sverige närmar sig såväl USA som Nato. Också idén om det svenska folkhemmet fascinerar.

– Det håller på att tyna ut, och nu är det inte lika självklart att alla ska få vård och omsorg. Till exempel har skolväsendet privatiserats redan länge i Sverige.

Norden som projekt verkar samtidigt inte vara särdeles intressant för våra inhemska politiker, trots att vi redan nio år efter andra världskrigets slut införde ett system som är avsevärt mera öppet än Europa.

– Det är egentligen ganska galet att man kunde resa utan pass i Norden redan på 1950-talet. Nu också, när jag sökte svenskt personnummer, fascinerandes jag över hur vi har en fast lane. Det är nästan lite otroligt vilka möjligheter vi har som medborgare i Norden.

Och nu intresserar det inte längre, av någon orsak.

– Vår statsminister hamnade på band när han sade något om Nordensamarbetet i stil med "fan så skit". Det är lite sorgligt att Norden är lågprioriterat i förhållande till EU och världen.

Club Fakta

Andelin är säkert också bekant för många via såväl Club Strategi som Club Fakta där han fungerat som moderator.

Det förstnämnda var ett projekt som sträckte sig över tre evenemang, medan det sistnämnda fortsätter. Andelin fortsätter hålla i trådarna på Club Fakta ännu en tid.

– Jag fortsätter till vårens slut, sedan får någon annan tar över.

Mer läsning