Med sikte på att lära sig mer

Bild: Kristoffer Åberg

Charlott Hurmerinta lever just nu ett av de mest intressanta åren i sitt liv. Hon är drygt halvvägs i sitt trainee-år tillsammans med verkställande direktören för det internationella bolaget Sweco.

Det har varit intensiva månader sedan juni då diplomingenjör Charlott Hurmerinta från Borgå inledde sitt år som trainee för vd Tomas Carlsson på företaget Sweco Ab, där hon också annars jobbar som konsult och projektledare. Under året följer hon med vd:n vart han går, på möten, på resor och under vanliga dagar på företagets huvudkontor i Stockholm.

– Det är intressant och roligt att få stiga ut och se på verksamheten från sidan. I början var det ovant att inte ha något eget ansvarsområde. Det kändes som om jag inte gjorde någon nytta, eller att nyttan jag gör är för abstrakt, säger Hurmerinta.

Sweco är ett svenskt konsultföretag inom teknik och arkitektur och har omkring 15 000 anställda. Företaget har verksamhet främst i Europa.

Vem som helst inom Sweco kan ansöka om ett år som vd:ns skugga.

– Företaget satsar på unga och vill visa det.

Det var Tomas Carlsson som startade trainee-verksamheten vid företaget, och Charlott Hurmerinta är den femte unga som får chansen. Hon är kanske också den sista, det bero på. Tomas Carlsson har sagt upp sig från sin post, och om trainee-programmet får en fortsättning beror på vem som tar över efter honom.

– Det är tråkigt att Tomas slutar, men samtidigt intressant att få följa med den förändring det innebär för företaget, säger Hurmerinta, som kommer att hinna fullfölja sitt år som trainee före chefsbytet.

Charlott Hurmerinta har varit anställd på Sweco i över sex år. Innan hon fick chansen att bli vd-trainee jobbade hon med kostnads- och riskhantering inom järnvägsprojekt. Hur hennes arbetsbild ser ut när året är till ända vet hon ännu inte.

– Utgångspunkten är att jag kommer tillbaka till Finland och tar med mig allt jag lärt mig. Jag vill vara till ännu större nytta för kunderna och håller på och diskuterar men mina chefer i Helsingfors just nu.

Som konsult jobbar man med projekt, uppdrag med tydlig början och slut. Charlott Hurmerinta är en typisk projektmänniska, också på fritiden.

– Min hobby är att prova på olika hobbyer. Varje år testar jag något nytt, jag tycker om börjanskedet, när man lär sig snabbt, säger hon.

Hon har bland annat golfat, rott, och provat på körsång. Just nu lär hon sig spela badminton.

Till projekt hör att de har ett slut.

– Jag har svårt att släppa ifrån mig jobben före det är perfekt. Men att finslipa i all evighet är inte effektivt, man måste se till marginalnyttan, det vill säga om den tid man sätter på ett projekt ger så mycket att det är värt det.

– Erfarenheten gör att man kan fatta beslut om när ett projekt är färdigt.

Charlott Hurmerinta har också lärt sig en hel del om sig själv under året.

– Vi säljer enskilda personers kunnande. Alla jobb har en kund och det är viktigt att komma ihåg vem man jobbar för. Min sociala sida kan utvecklas mera, man måste ha ett ärligt intresse för den man pratar med för att nå den största gemensamma nyttan.

– Jag har bestämt mig för att våga kasta mig in i nya situationer. Jag tror att det är så man snabbast lär sig och utvecklas.

Att lära sig nytt och använda den kunskap hon skaffar sig är det som driver henne mot nya kunskaper.