Med rätt inställning kommer Futura långt

FEM FULLTRÄFFAR. Anton Britschgis fullträffar har gett FC Futura viktiga seriepoäng i den jämna tabelltoppen. Bild: Tommi Willberg

FC Futura har inlett sitt äventyr i division 3 som planerat. Man har kunnat ta hem griniga och tuffa matcher och alldeles berättigat innehar Borgålaget tätplaceringen i sin grupp.– Alla lag vet att vi är ett topplag och de går ut för fullt mot oss, säger Futuras främsta målskytt Anton Britschgi.

Fem segrar på sju matcher, en oavgjord och bara en förlust. FC Futuras saldo under den första tredjedelen är godkänt och laget placerar sig i tabellen precis där man planerat: i topp. Seriesystemet i division 3 är grymt: vill du ta steget tillbaka till tvåan, måste du vinna din grupp.

Nivån i trean är ojämnare än i tvåan men en handfull lag kan mäta sig med motståndare från en serienivå ovanför. Hittills har Futura lyckats bra med det där att axla favoritrollen mot svagare lag. Segrar över tänkta topplag som TiPS och senast Toukolan Teräs visar också att Futura menar allvar med att ta steget tillbaka till tvåan.

– Vi har visat att vi kan vinna och att vi bör kunna vinna mot de bästa lagen i gruppen. I synnerhet mot Toukolan Teräs spelade vi bra, säger Futuras målhungriga spets Anton Britschgi som avgjorde sent mot Toukolan Teräs i Futuras senaste match med sitt femte mål för säsongen.

– Vi höll bollen på marken, hade passningskombinationer, som i situationen som ledde till 2–1-målet. Spelet är bättre hela tiden. Fast vi i början av säsongen inte spelat så bra så har vi kunnat ta vinsterna. Vi går mot en bra säsong i år, säger Britschgi.

Mot Toukolan Teräs, som inte förlorat en match innan mötet med Borgålaget, kom Britschgis segermål under de sista tio minuterna. I premiären mot PPJ gjorde Futura det avgörande målet i 81:a minuten, precis som mot TiPS.

– Det satte hårt åt, målet kom sent. Det var en bra match, vi hade bra inställning från början. Vi visste att vi kommer att greja det till slut. Vi hade hela tiden känslan att vi kommer att ta hem tre poäng, säger Britschgi om den senaste tuffa segern.

Självförtroendet på topp

Det visar en viss mental styrka hos Futura att kunna knipa segrar i jämna matcher. I en så jämn serie som grupp 2 i division 3 är, har man inte råd att nöja sig med alltför många oavgjorda, för att inte tala om att lida förluster.

Futura är en av favoriterna och ofta väljer motståndaren att jaga den värdefulla skalpen med hjälp av tätt defensivt spel där man satsar på kontringar.

– Svagare lag brukar dra ner på tempot, mot Teräs lyckades vi hålla tempot högt – man måste kunna göra det i alla matcher. Då kan vi slå alla lag i den här zonen, säger Britschgi som anser att matchen mot Teräs var hittills säsongens bästa.

Att många lag spelar med ett lägre tempo än Futura är en utmaning. Det är inte lätt att spela enligt sitt eget spelsystem om motståndaren rycker i handbromsen. Om huvudet inte är med i matchen kan de gå dåligt, liksom mot HIFK:s andralag som orsakade Futuras enda förlust i år.

– Alla lag vet att vi är ett topplag och de går ut för fullt mot oss. Vi måste ha inställningen i varje match. Mot HIFK:s andralag blev benen i omklädningsrummet och då gick det dåligt.

I morgon möter Futura jumbolaget I-HK på bortaplan. Nästa torsdag är det derbydags då Futura och Sibbo-Vargarna ryker ihop på Hammarsplan.

– Jag tror att ett par stycken spelare har ett förflutet i Futura, så vi får nog ett bra derby. Det är länge sen senast så det ska bli riktigt roligt, säger Britschgi.

Mer läsning