Med penseln i handen

NÖJD. Frans Sandelin trivs med livet som är en blandning av såväl studier som husmålning. Bild: Marit Björbacka

Frans Sandelin valde att grunda ett eget företag istället för att sommarjobba. Livet som enskild näringsidkare leder till planer på vidarestudier i ekonomi.

Det hela fick sin start när Frans Sandelin för två år sedan på sin mors begäran målade hemmet.

– Jag märkte att det var roligt och att jag var relativt bra på det så jag tänkte att varför inte måla hus som sommarjobb, berättar han.

Det var starten för Sandelins företag som han sedan i fjol driver som en enskild näringsidkare. Den summa som gick åt att skaffa det material han behövde för att börja måla var mycket moderat. Sandelin konstaterar att det handlar om cirka hundra euro för penslar och skyddskläder. Ställningar som krävdes för att måla husen hyrde han.

För att säkra att arbetet skulle bli så bra som möjligt gjorde han research på biblioteket. En bekant som visste litet mer om husmålning delade också med sig av sina erfarenheter.

Som nybliven företagare måste man acceptera att lära sig av sina misstag.

– I fjol gjorde jag i bokföringen vissa tekniska missar som jag kan undvika i år och få det att löpa smidigare.

Gillar att förhandla

Sandelin berättar att han som företagare njöt av att själv få förhandla med kunderna och påminner att man inte skall sälja sina tjänster för billigt. Allt som allt blev tre enfamiljshus samt flera mindre projekt målade i fjol somras.

– Jag fick lämpligt med jobb men var jättenervös under våren efter att jag grundat företaget. Mest tvivlade jag på att någon skulle vilja ha mig att måla sitt hus, säger han.

Företagandet får sin fortsättning i år även om Sandelin har mindre tid för arbetet på grund av att han läser på inträdesproven till handelshögskolan. Den här sommaren blir det också tid för ledighet så att han kan vila ut efter en stressig vår med studentskrivningar.

Sandelin uppmanar unga att på allvar fundera över möjligheten att grunda ett eget företag.

– Det finns olika sorters jobb för unga att arbeta med men det gäller att vara öppen för nyheter.