Med kärlek till havet och sin man

Bild: Arkiv

Kärlekshistorian om Hedda Gissler och Gustav Bomberg är nu en del av basutställningen vid Lovisa Sjöfartsmuseum. Det är en berättelse om tro, hopp och kärlek.

Basutställningen vid Lovisa Sjöfartsmuseum har fått en ny del som handlar om Gustav Bomberg och

Hedvig Hedda Gissler, födda i Gislom by.

Gustav Bomberg svor sjömanseden i Lovisa rådhus 1797, 17 år gammal. Han gifte sig med Hedda Gissler, som mot sina föräldrars önskan valde en sjöman till man i stället för en villig storbonde i trakten. Hedda Gissler var också på många andra sätt en ovanlig och stark kvinna. Hon gjorde inte som andra sjömanshustrur, blev kvar på stranden och vinkade, utan gick själv med ombord på segelfartygen.

Gustav seglade sedan som befäl ombord, så länge som hans karriär fortsatte till 1829.

Materialet till utställningen är sammanställd av Christer Bomberg, som har Hedda och Gustav i sin släkthistoria.

– Berättelsen om Hedda och Gustav kom emot när min kusin Jaana Bomberg gjorde släkthistorik. Den var så fängslande att jag föreslog för sjöfartsmuseet att historien skulle bli en del av utställningen, säger Christer Bomberg i et meddelande.

Ny styrelse valdes i maj

Stiftelsen för Lovisa sjöfartshistoria valde ny styrelse i maj. Gunilla Törnblom fortsätter som ordförande, till viceordförande valdes Christer Bomberg. Styrelsens övriga medlemmar är Peter Carling, sekreterare, Bengt Wilhelmson, ekonomi samt Johan Stenström och Mauritz Möller. Till ersättare valdes Antti Muuronen och Mia Grönstrand.

Lovisa Sjöfartsmuseum på Skeppsbron är öppet alla dagar mellan 10 – 17 fram till den 5 september. Stiftelsen för Lovisa Sjöfartshistoria upprätthåller Lovisa Sjöfartsmuseum. För öppethållning och biljettförsäljning svarar en grupp hantverkare från omnejden, som också driver en liten hantverksbutik i museets aula.