Med 3d-utskrifter som hobby

NÖJE OCH NYTTA. William Nordström har bland annat skrivit ut delar till sina radiostyrda bilar med sin 3d-printer. Information han hittat på sajter och forum på internet har varit viktiga för att få printern att fungera. Bild: Kristoffer Åberg

Om den 3d-printer man köpt inte är tillräckligt bra är det bara att förbättra den själv. Så resonerade William Nordström i Åby i Borgå för ett par år sedan. Nu börjar vara nöjd med vad hans modifierade 3d-printer kan prestera.

Handling verkar gå framom ord för artonåriga William Nordström. Så hans svar är kort när han får frågan om hur han egentligen blev intresserad av 3d-printning.

– Jag läste om det på nätet, säger han.

Vi sitter i hans rum och tittar på 3d-printern som står på bordet framför fönstret. Den har William kört i gång strax före vi anlände och just nu håller den på med att skriva ut ett knoppaktigt föremål.

– Det är bara ett testobjekt för att se att allting funkar, förklarar William.

På 3d-skrivarens display ser man bland annat att glasskivan på vilket föremålet byggs upp är sextio grader varmt medan den heta plasten som trycks ut genom skrivarens munstycke har en temperatur på 200 grader. William använder sig av bionedbrytbar PLA-plast (polylaktid) men han har också experimenterat med bland annat ABS-plast.

– ABS-plast var svårare att använda för det ville inte hållas fast på glasbordet.

3d-skrivaren arbetar på i relativt snabb takt och snart är testknoppen färdig. William låter den svalna en stund och skär sedan loss den från glasbordet med en mattkniv. Syftet med modifieringarna han gjort på skrivaren har varit att både höja utskriftshastighen och förbättra kvaliteten på utskrifterna. Det här är två faktorer som sällan går hand i hand.

– Jag har uppgraderat skrivaren med delar som har mindre glapp än originaldelarna. Då blir utskrifterna bättre.

De tre fläktarna som är monterade runt skrivarens munstycke är också hans egen idé.

– De gör att plasten svalnar lite snabbare så man kan skriva ut med lite högre hastighet.

Jag har uppgraderat skrivaren med delar som har mindre glapp än originaldelarna. Då blir utskrifterna bättre.

Har du ännu planer på nya förbättringar?

– Den börjar nog vara klar nu.

Lätt men hållbart

William vänder sig mot sin dator där han har uppe CAD-programmet (Computer-aided Design) SolidWorks. Det är ett populärt industriellt program med vilket man kan designa allt från komplexa maskiner och apparater till enskilda delar i 3d. William kom i kontakt med programmet i skolan, han utexaminerades från Inveons maskin- och metallinje nu på våren. Han berättar att man på Inveon använde programmet i samband med utbildningen i metallbearbetning med hjälp av CNC-styrda maskiner men att modellerna som skapas i SolidWorks även kan användas för 3d-utskrift.

– På Inveon finns ingen 3d-printer. De pratade om att köpa en men det blev inte av.

RESULTATET. Så här ser BMW M-nyckelringen ut här när den är utskriven. Bild: Kristoffer Åberg

William har bland annat designat kopplingsdosorna till 3d-printern med SolidWorks, men det finns också gott om färdiga modeller på nätet som man kan ladda ner och skriva ut. Objektet han tar itu med till nästa är ett sådant. Från datorn laddar han ner modellen, en nyckelring i form av BMW M-logon, på ett minneskort som han sedan sticker in i 3d-printerns styrdosa.

– Datorn och printern är alltså inte ihopkopplade. Man kan också skriva ut direkt från datorn, men om den pajar så stannar också printern.

Skrivaren kör i gång och börjar med att rita ut nyckelringens bottenkontur på glasskivan. Sedan fylls konturen ut med parallella plastlinjer tills det första lagret är klart. På lager nummer två skrivs linjerna ut i ungefär 90 graders vinkel i förhållande till det första lagret och så vidare. Slutresultatet blir en lätt men mycket hållbar nätstruktur.

– Det blir kvar luft inne i nyckelringen. 70 procent är luft och 30 procent är plast.

För ett par år sedan fick William en praktikplats på båttillverkaren Weldmec i Tolkis och sedan dess har han fått sommarvikariat på företaget. Till hans uppgifter hör bland annat att programmera CNC-maskinerna, några 3d-printrar finns ännu inte på Weldmec.

Inte slösar William med orden heller när han svarar på frågan om han tror att kunskapen om 3d-skrivare kan vara till nytta när det gäller att få en anställning i framtiden.

– Vet inte, kanske.

NÖJE OCH NYTTA. William Nordström har bland annat skrivit ut delar till sina radiostyrda bilar med sin 3d-printer. Information han hittat på sajter och forum på internet har varit viktiga för att få printern att fungera. Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning