Meat Distict tillrädde smakligaste munsbiten

SEGRARE. Portionen Maminha som var restaurang Meat Districts bidrag till Smaku utsågs till årets smakligaste.Bild: Smaku

Matevenemanget Smaku som i år ordnades för andra gången blev en succé – igen. Evenemanget har kommit för att stanna.

Det två veckor långa matevenemanget kulminerade i lördags då alla sexton deltagande restauranger dukade fram sina bidrag på kulturhuset Grand. Under eftermiddagen passade 1039 besökare på att smaka på portionerna, som liksom under de två tidigare veckorna såldes för fem euro per portion. Arrangörerna uppger att fler portioner såldes i år än i fjol, då Smaku ordnades för första gången.

Besökarna kunde rösta fram sin favorit, och 909 röster lämnades in. Publikens favorit var restaurang El Patios lammportion bestående av en lammkotlett, blomkål- manchegopyré med aioli.

Ett smakråd bestående av Master Chef-kocken Lotten Lindborg-Suhonen, tidningen Uusimaas chefredaktör Anne Lahnajärvi, turism- och marknadföringschefen i Borgå Sari Myllynen och grundaren av restaurangdagen Timo Santala valde också ut det bidrag som mest tilltalade deras smaklökar. Årets smakligaste utsågs så att publikens röster och rådets rösten inverkade på valet, hälften och hälften.

Titeln som årets smakskatt tillföll restaurang Meat District för portionen Maminha, slaktarens favoritkött i tunna skivor och serverad med sallad, surmjölk, ramslök och rädisor.

Från arrangörshåll är man mycket nöjd med hur Smaku togs emot i år igen, och lovar att det blir ett nytt matevenemang nästa år.