Mästarpianist i vårens sista klassiker

MÄSTERLIG. Pianisten Eero Heinonen i sällskap med Lojo stadsorkester under ledning av Esa Heikkilä bjuder på Schumann och Sibelius i vårens sista konsert i Klassikerserien. Bild: Kaapo Kamu

Klassikerserien fortsätter i Konstfabriken på onsdag med konserten Schumann & Mästarpianisten. Lojo stadsorkester under ledning av dirigent Esa Heikkilä gästar Avanti-salen tillsammans med mästerliga pianisten Eero Heinonen.

Konserten öppnas med Robert Schumanns tredelade Pianokonsert a-moll op. 54, kompositörens enda pianokonsert som hör till romantikens viktigas solokonserter. Avslutar gör man med Jean Sibelius Symfoni nr 7 c-dur op. 105 från 1924, som till strukturen avviker från den sedvanliga symfonins.

Sibelius symfoni i en del, som kom att bli hans sista mästerverk, har lyfts fram som inte bara 1900-talets utan som en höjdpunkt i hela den symfoniska historien. Pianosolisten Eero Heinonen, docent vid Sibeliusakademin och professor, har uppträtt med Jean Sibelius musik på olika håll i Europa, och han har också spelat in alla Sibelius pianoverk. Skivan i fråga har väckt mycket uppmärksamhet även internationellt.

Esa Heikkilä har lett Lojo stadsorkester sedan år 2010. Symfonier och stora vokalverk ingår som en väsentlig del av orkesterns repertoar.

Konserten räcker cirka 1 och en halv timme inklusive en paus på 15 minuter. Biljetterna kostar 25/20 euro och fås i förköp från lippu.fi samt Konstfabrikens info, tfn 010–231 8200. Konserten arrangeras av Borgånejdens musikinstitut i samarbete med Borgå stads kultur- och fritidstjänster. ÖN

Avanti-salen onsdagen den 18 april klockan 19.

Mer läsning