Marthakampanj mot matsvinn

ÖVERFLÖD. Mycket av den mat som tillreds men som inte äts upp kastas bort.Bild: Mostphotos

Enligt forskning slänger finländarna årligen i medeltal cirka 23 kilogram ätbar mat per person.

Marthaförbundets projekt Svinnkampen ordnar åter en popup-restaurang under Restaurangdagen lördagen den 21 maj. Den här gången arrangeras evenemanget i Robbes Lilla Trädgård på Jordasvägen 110 i Lindkoski mellan klockan 11 och 13.

På menyn står sallad och örter med vilda inlägg som serveras med vinägrett och nässelbaguette. Till efterrätt serveras en saftig morotskaka och rabarberdryck.

Svinnkampen är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Enligt forskning under åren 2010–2012 slänger finländarna årligen i medeltal cirka 23 kilogram ätbar mat per person. Det handlar inte enbart om en oacceptabel miljöbelastning utan också om en ekonomisk förlust på 400 miljoner euro per år.

Marthaförbundets projekt har som mål att sprida kunskap och tankeväckande information om matsvinnet genom att lära ut livsmedelshantering, inspirera till kreativitet i köket och åstadkomma en attitydförändring och en ökad förståelse för matkultur och matproduktion.