Mårtensbyborna kan få snabb uppkoppling

FIBER. Mårtensbyborna kan komma att få snabba uppkopplingar. Bild: Arkiv/Eva Hagman

På onsdag blir det infokväll angående fibernätet som ska byggas i Mårtensby.

Lokala fibernät börjar dyka upp på diverse håll, och nu är det dags för Mårtensby i Sibbo. Den här gången handlar det om ett lite annorlunda projekt, där man enligt projektansvariga Kaj Söderman låter bygga ett öppet nät, där kunderna själva får välja operatör.

Planeringen har pågått en längre tid, delvis med hjälp av kommunen, och nu har man kommit så långt att man söker kunder. På onsdag blir det därför informationsmöte där också kommundirektör Mikael Grannas deltar.

– På mötet talar vi om kostnader, och så förevisar vi projektet på ett allmänt plan, säger Kaj Söderman.

Han talar om omkring 240 hushåll i området, och att det behövs en täckningsgrad på ungefär 50 procent för att projektet ska komma i gång. I så fall ska de första uppkopplingarna fungera på sommaren.

– Eller ännu tidigare, beroende på hur vintern ser ut.

Söderman påpekar att nätet ska vara helt öppet, vilket innebär att den som sköter trafiken inte har insyn i de olika operatörerna. Till exempel är Telias Avoinkuitu bara delvis öppet.

– Där har Telia kontroll över operatörerna som använder nätet. Därför har till exempel Elisa inte gått med. Hos oss har vi en neutral instans som endast sköter om att trafiken fungerar och där konkurrenterna inte har insyn i varandras verksamhet.

Informationskvällen äger rum på onsdag, den 4 oktober, klockan 18. Platsen är Mårsbacka föreningslokal i Mårtensby (Mårsbackavägen 115, 04150 Mårtensby)

Mer läsning