Marknad i Kungsporten lockade

KUNGSMARKNAD. Stor uppslutning i Kungsporten på lördagen. Bild: Stina Jäderholm

Kungsmarknaden lyckades samla de stora skarorna på lördagen, först utomhus och när vädret blev sämre sökte man sig under tak.

– Här i Kungsporten är vi riktigt ofta, här finns butiker som vi ofta har ärende till, säger Hans och Anita Backman som står vid det torgstånd där Sari Holmlund säljer T-tröjor och muggar med bilmotiv.

Torgstånd och marknadsstämning hör inte till vardagen i Kungsporten men nu på veckoslutet drog Kungsmarknaden riktigt stora skaror av besökare till platsen.

Anita Backman hittar det hon letar efter, en mugg med en bild av en grön traktor, en Zetor.

– Jag köper en mugg till dig, säger hon åt Hans, som har en egen Zetor, också den grön, och årsmodell 56 hemma i stallet.

En Prisma vill jag ha.

– Den är i gott skick, jag använder den hela tiden. Naturligtvis har den behövt en del service också under åren, men än fungerar den fint.

Sari Holmlund står i vanliga fall i sin butik vid Ågatan där hon säljer samma produkter, men när hon får chansen åker hon gärna ut på marknad.

– Så får folk upp ögonen för att vi finns.

Backmans är nöjda med Kungsporten som den är, eller nästan.

– En bankautomat kunde här gott finnas, tycker Anita Backman.

PÅ PROMENAD. Tänk att det går att promenera runt i Kungsporten förundrar sig i bakre raden Kaj Huttunen, Piia Huttunen och Anna Sundqvist. Framför dem Enea och Ellen Huttunen. Bild: Stina Jäderholm

En matbutik

De flesta andra marknadsbesökarna som ger sig tid för ett samtal önskar sig en matbutik i Kungsporten.

– En Prisma vill jag ha, säger Piia Huttunen som promenerar omkring i Kungsporten med sin familj.

– Det är inte ofta vi tar oss fram till fots här, oftast kör man bilen fram till den affär man för tillfället vill besöka. Men tydligen går det att flanera omkring här också.

Cecilia Ek-Borgström, Monika Ek och Erik Borgström träffar bekanta och diskuterar sina handelsvanor.

– Det blir nog åtminstone ett besök i veckan här i Kungsporten, kanske fler, men det som behövs är en matbutik. Då skulle man inte mer alls behöva ta sig in till centrum.

– Litet mer kunde man tänka på omgivningen här, jämna ut och städa, och anlägga planteringar. Det positiva är att här finns gott om parkeringsplatser.

– Ofta måste man ändå åka till Östra Centrum eller till Veturi i Kouvola. Borgå är så litet och urvalet, speciellt när det gäller kläder, är inte så bra.

Från modellplan till drönare

Högt upp i skyn stiger ett radiostyrt modellflygplan. Det gör invecklade piruetter i luften och flyger sedan bara någon meter ovanför huvudena på publiken som står och ser på trollkonstnären Jokeri Pokeri Box, en lucka öppnas under flygplanet och karameller regnar ner.

– Vi brukar ofta visa upp våra plan och locka nya medlemmar till vår flygarklubb, säger Porvoon ilmailukerhos ordförande Petri Kantola. Det är han som styr planet med karamellerna.

Klubben har nu ett hundratal medlemmar och en fjärdedel av dem är barn.

Antti Kohonen var inte heller så gammal när han första gången hörde om flygarklubben i Albert Edelfeltin koulu. Nu har han flugit modellplan i fem, sex år i klubben och när han nästa år ska göra sin värnplikt får han göra det i pansarbrigaden i Parola där man tar in några beväringar per kontingent som specialiserar sig på att köra drönare.

PÅ HOPLOP. Mikko njuter av leken. Bild: Stina Jäderholm

Nyhet?

Kungsmarknaden öppnades av biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz som är glad över den stora anstormningen till Kungsporten.

– Det är ju företagarna själva som har tagit initiativet till marknaden och de kan nu vara nöjda med att deras jobb bär frukt.

– Jag tror att det är våren, vädret och erbjudandena som har lockat hit så många Borgåbor.

Hemlighetsfullt säger von Schoultz att han hade trott att han vid invigningen skulle ha kunnat få berätta om något nytt som är på gång.

– Men vi får vänta ännu ett tag.

Inne på HopLop är det proppfullt med barn. Under marknadsdagarna lördag och söndag är det fritt inträde.

– Redan under den första timmen, mellan halv tio och halv elva, kunde vi dela ut hälften av alla armband som fanns reserverade för i dag, berättar Maria Berg.

– Vi tar in 150 barn i gången, plus föräldrar. Alla är glada och nöjda.

En Borgåmamma som sitter i en fåtölj medan hennes pojke springer omkring bland rutschkanor, tunnlar och studsslott berättar att hon tidigare inte ens känt till att det finns en sådan plats i staden.

Mer läsning