Markku håller åter i trådarna på Sabaai

Bild: Anne Johansson Padilla

Markku Jokinen grundade Borgårestaurangen Sabaai i slutet av 1990-talet. Senare sålde han restaurangen, gick i pension och flyttade utomlands. Nu har han återvänt.

Efter att ha varit pensionerad i tio år och hållit hus både i Finland och i Thailand är Markku Jokinen tillbaka på restaurang Sabaai som han grundade i slutet av 1990–talet. Det blev aktuellt att köpa tillbaka restaurangen av hans frus syster och hennes söner eftersom den ena sonen ville börja med annat.

– Det är frågan om yrkesstolthet. Så många kunder skulle ha blivit utan mat om restaurangen – som jag och min fru grundade – skulle ha stängt. Man kan ju inte låta en fungerande restaurang stänga, säger Jokinen.

Meningen är att öppna på Borgå torg igen på sommaren. I planerna finns även en fortsättning på den populära kockskolan. Meningen är att laga mat i grupper på fem till tio personer, och alla skall delta i matlagningen.

– Vi kommer att laga åtta thailändska maträtter under kvällen.

Under den tillfälliga pensionen fick Jokinen också ta del i lite annorlunda projekt, till exempel var det han som tog hand om matarrangemangen när Tarja Halonen hade asiatiska stadsbesök. Han fungerade också som tolk och djungelexpert i realityserien Viidakon tähtöset där lättklädda kvinnor tävlade mot varandra i den thailändska djungeln.

– Jag känner den thailändska naturen och jag är intresserad av både natur och djur. Det finns 251 olika ormarter i Thailand av vilka 57 är giftiga och till tre av dem finns det inget motgift. Flickorna klarade sig riktigt bra där bland tigrar, ormar, vildsvin och elefanter.

När regnperioden börjar sätter det också fart på ormarna. De söker sig ut ur sina hålor och till torrare platser.

– Vi har haft två ormar och en skorpion inne i huset. Man får äta dem, om de är tillräckligt stora och de stör, småler han.

Markku Jokinen har rest mycket och har förutom i Thailand också bott i Spanien.

– Det är en rikedom att kunna språk. Man klarar sig mycket bättre och så får man så mycket mer ut av landets kultur.

I dag njuter han mest av att odla ris och frukter på fruns hemställe i Thailand.

– När min flicka Olivia åker till skolan klockan 6 på morgonen brukar jag gå ut på åkern.

Mer läsning