Nya markbränder i Valkom på fredagen – verkar vara anlagda

ELD. Flera markbränder har uppstått på samma område i Valkom de senaste två veckorna. På fredagen var det dags igen. Bild: Kristoffer Åberg

Två markbränder uppstod ungefär samtidigt i Valkom i Lovisa på fredagsförmiddagen. De senaste två veckorna har åtskilliga markbränder härjat i trakterna.

Räddningsverket fick larm om en markbrand vid Fantsnäsvägen i Valkom lite efter klockan 10.30 på fredagen. När släckningsarbetena just hade inletts kom det andra larmet för ytterligare en markbrand inte långt därifrån, vid Korsviksvägen.

Tidningen Loviisan Sanomat påpekar att flera eldsvådor har uppstått på samma område de senaste två veckorna – alla anlagda av allt att döma. De två senaste markbränderna får, nämner tidningen, siffran att stiga till sju i området. Polisen har enligt LS talat med ungdomar i trakten om saken.

Jourhavande brandmästare Reijo Houni säger till Östnyland att han räknar till fem markbränder de senaste två veckorna. Oavsett handlar det enligt Houni om ett exceptionellt läge där inte heller dagens två bränder verkar ha uppstått av naturliga orsaker.

– En polispatrull var där för att titta. Det finns ingen naturlig förklaring till hur elden skulle ha uppstått. Det är alltså oklart, och något som polisen reder ut. Antalet bränder på så här kort tid är inte heller normalt, säger Houni.

Kriminalkommissarie Timo Luoto vid Östra Nylands polisinrättning säger att man bokfört två polisanmälningar med anledning av bränderna: Den första efter en markbrand den 14 maj, den andra i samband med dagens eldsvådor. Den första är bokförd som ovarsam hantering av eld, den andra som sabotage.

– Sabotage är redan mycket allvarligare brottsrubricering med verkligt allvarliga konsekvenser. Vem som än står bakom dessa eldsvådor borde sluta innan något allvarligare händer, säger Luoto.

Luoto, som inte är den egentliga förundersökningsledaren i fallet, är inte medveten om att man skulle ha någon misstänkt ännu, eller om polisen faktiskt har talat med ungdomar i trakten.

– Det jag vet är att en grupp ungdomar har setts i närheten.

Mer läsning