Mark Levengood kommer nästan hem igen

FÖREDRAG. Mark Levengood uppträder två gånger i Borgå i november. Bild: Stellan Herner

Sveriges mesta finlandssvensk, Mark Levengood, sålde ut sin föreläsning i Borgå på kort tid. Det fick alltså bli ett extrauppträdande i staden som nästan kan beskrivas som en andra hemstad.

Det är inte standup, och ingen show egentligen heller när Mark Levengood kommer till Borgå i november med ett uppträdande som är riktat specifikt till finlandssvenskar. Det är mera en form av föredrag med komiska inslag – betraktelser kring livet som finlandssvensk i Sverige.

– Jag ska prata lite om hur det är att ha ett ben i Finland och ett i Sverige. Lite om vad jag tog med mig från Finland, säger Levengood via telefon från Sverige.

Levengood flyttade till vårt grannland i mitten av 1980-talet för studier. Väl där träffade han sin andra hälft Jonas Gardell, och efter det var det ingen återvändo till Finland.

– Jag sökte dit för att min typ av begåvning inte riktigt har någon plats i Finland. Den där kreativa typen. Så jag kom inte in på någon skola här. Det var lättare i Sverige.

Under åren Sverige har Levengood tänkt en hel del på det här med att vara finlandssvensk, och vad det innebär för identiteten. Det finns mest gott att säga om det, egentligen.

– Med finlandssvensk skolgång klarar man sig var som helst i världen. Det finns en styrka i vår kulturella tillhörighet. Vi behövs överallt och vi har mycket att vara stolta över.

Det som många också noterat med Mark Levengood är att han trots årtionden i Sverige behållit sin finlandssvenska dialekt. Ett klassiskt skämt i Svenskfinland är österbottningen som åker till Stockholm, för att på två veckor börja tala rikssvenska – något som också gett upphov till den kultförklarade komediserien Kent från Jeppis. För Mark Levengood betyder den starka finlandssvenska dialekten däremot en personlig brist.

– Jag skulle gärna berömma min starka karaktär och mitt fasta beslut. Men sanningen är att om man är musikalisk så kan man inte ens låta bli att låta dialekten fastna. Vi tycker att det är töntigt med sommarjobbaren som är två månader i Stockholm och sedan mitt i allt är rikssvensk. Men det är ett tecken på att de är musikaliska. Själv är jag inte det minsta musikalisk.

Han skrattar till.

– Min dotter fick 50 kronor för att sluta sjunga utanför Konsum. Hon verkar ha samma totala brist på sångröst.

När Levengood nu dyker upp i Borgå för en föreläsning är det nästan som att komma hem. Hans syster bor i Borgå, och han besöker staden med jämna mellanrum – senast för tre veckor sedan.

– Jag brukar ha munkjacka och dra upp huvan, så kan jag gå omkring som en slashas.

Mark Levengood uppträder på Kulturhuset Grand den 14 november klockan 18 och med en nyinsatt extraföreställning klockan 20. Föreställningen klockan 18 är slutsåld, och biljetter till uppträdandet klockan 20 släpps på lördag den 15.9 klockan 12.