Marcus Rosenlund på biblioteket

UTLÄMNADE ÅT VÄDRET. På biblioteket berättar Marcus Rosenlund om vilken roll klimatet haft då vårt samhälle utformats. Bild: Pressbild

Klimatförändringen är temat för kvällen när vetenskapsredaktören och författaren Marcus Rosenlund besöker Borgå huvudbibliotek.

Rosenlund berättar om sin bok Väder som förändrade världen (Schildts & Söderströms, 2018), som i år fick Svenska litteratursällskapets pris. Boken får beröm för att vara lättillgänglig och populärvetenskaplig i ordets bästa mening.

Väder och klimat har spelat en stor roll i utformandet av världen och vår civilisation. Rosenlund belyser det här med några exempel: Var vinterkriget så kallt som det påstås? Vad hände med Doggerland, Europas gamla vildmark från istiden, som förband Danmark med England? Och paddlade inuiterna faktiskt från Grönland till Skottland under den så kallade lilla istiden på 1600-talet?

Marcus Rosenlund arbetar som vetenskapsredaktör på Yle. Det populärvetenskapliga programmet Kvanthopp har han gjort sedan 2005 och 2015 fick han Topeliuspriset.

Författarkvällen är svenskspråkig och ordnas i samarbete med Borgå medborgarinstitut. Under hösten ordnas sammanlagt fem författarkvällar på biblioteket.

Marcus Rosenlund besöker huvudbiblioteket på onsdag den 14 augusti klockan 17.30.

Mer läsning