Mår du bra?

Hur mycket av ditt välbefinnande och självförtroende är du beredd att offra för att veta vilken öl din gymnasiekompis dricker just nu?

"Vet ni, bastun är det enda stället där man verkligen måste tala med varann! Ingen kan ju ha med sin telefon i bastun!", utbrister en av konfirmanderna under bastukvällen på skriftskollägret.

Jag är åtta år äldre än årets konfirmander, men känner mig plötsligt fruktansvärt gammal. Dessa femtonåringar har inget minne av en tid då man kunde hitta vänner och behålla dem utan att behöva vara nåbar dygnet runt. De är beroende av att etablera relationer till andra människor via olika appar och verkar glömma bort att vänskap brukar sträcka sig längre än att direkt svara på den andras selfie. Jag undrar om femtonåringarna som aldrig levt utan smarttelefonen någonsin saknar tillvaron utan den.

Med risk för att låta bakåtsträvande skriver jag den här kolumnen och undrar hur bra vi mår av våra sociala medier. Själv mår jag mest dåligt av att se halvbekantas retuscherade semesterbilder, men hur mår du? Och hur mår din familj och dina barn av att se dina och dina vänners glansbildsliv? Kan du som använder sociala medier varje dag påstå att det höjer ditt psykiska välmående och din livskvalité?

Forskningen är fortfarande väldigt knapp eftersom utvecklingen varit så otroligt snabb. Det känns som om ingen vet vad medier med miljoner av retuscherade och ofta fullständigt arrangerade bilder gör med oss. Ofta blir de som kritiserar och ifrågasätter sociala medier stämplade som gammalmodiga och nojiga. Kalla mig gärna mossig, men du som kan säga att dina sociala medier i din ficka inte ger dig ångest, mindervärdeskomplex, semesterstress eller prestationsångest ring upp mig och berätta hur du gör.

Jag önskar att du som läser detta rannsakar dig själv ordentligt och ställer dig frågan "Blir jag lyckligare och en bättre människa av mina sociala medier?" Om du ärligt kan svara ja, har du ett starkare psyke än fyra femtedelar av ungdomarna i dag som säger att de stundvis känner stress och ångest av sina sociala medier.

Vilken egentlig nytta har sociala medier i våra liv? Det varierar givetvis från person till person, men ofta överskattar vi nog mediernas positiva effekter. Men vi är så rädda att hamna utanför, att inte hänga med, att inte bli bjudna att vi gör vad som helst för att ha en chans.

Jag begär inte att vi alla omedelbart loggar ut från allt. Men kan vi kanske flytta vårt Facebook-användande tillbaka till datorn, ta bort Snapchat och rensa de vi följer på Instagram till endast sådana som vi faktiskt bryr oss om. Det här med måttlighet lär vara en gammal dygd, kanske värt att prova på även 2017? Och när du är alldeles säker på att de medier du använder endast gör dig gladare och snällare säger jag kör hårt!

Men till dess, hur mycket av ditt välbefinnande och självförtroende är du beredd att offra för att veta vilken öl din gymnasiekompis dricker just nu?

Ha en fin sommar, ta ett foto eller två och tryck in dem i familjealbumet i stället för i ett flöde av skryt och illusion, det mår både du och jag bra av.

Ida-Maria Sola studerar psykologi vid Åbo Akademi

Mer läsning