Människans bästa vän hjälper i svåra stunder

Hunden har huvudrollen i den verksamhet som de frivilliga inom föreningen för mental hälsa i Sibbo erbjuder.

De är lugna, väluppfostrade och sociala, de fem hundar som är på plats i Nickby hundkafé. De är bekanta från tidigare och nosar vänskapligt på varandra. Här är det ingen som morrar eller beter sig aggressivt. Det märks att mattarna Tea Lindström och Christel Lindblad har god hand med sina skyddslingar.

– Jag gick kursen i stödhundsekipage för att jag ville göra något nyttigt med Tesla, något som också är till glädje för andra, säger Christel Lindblad.

Tesla är en Welsh springer spaniel. Hon är två år gammal och mycket folkkär. Christel säger att familjens äldre Welsh springer spaniel är en aning rädd för barn och därför inte lika lämplig som stödhund. Afghanen Mimmi i sin tur är redan tolv år gammal och ska få njuta av pensionärstillvaron i fred.

Föreningen för mental hälsa i Finland är ett förbund som har femtio medlemsföreningar. Föreningen i Lojo var den första att införa verksamhet i form av stödhundsekipage. Föreningen i Mellannyland, som omfattar Kervo, Träskända och Tusby, nappade på idén och efter det Sibbo.

Behov

Den första kursen i stödhundsekipage hölls i fjol i samarbete med föreningen från Mellannyland i Sikala på Nickby sjukhusområde. Nästa kurs är planerad att hållas efter årsskiftet (se faktaruta) i Träskända.

– Förutsatt att tillräckligt många anmäler sig, säger Kaarina Nazarenko som är ordförande för Sibboföreningen.

Det finns ett behov av nya stödpersoner och stödhundsekipage. Under kursen går man också igenom grunderna för att fungera som stödperson. Stödpersonerna har tystnadsplikt.

– De som gick den första kursen är i arbetsför ålder och för dem är det svårt att kunna delta i evenemang som hålls dagtid. Därför hoppas vi få flera med i vår verksamhet.

Som stödhund passar en helt vanlig, frisk hund som vid alla tillfällen kommer överens med andra hundar och människor.

– Den ska också klara av stressiga situationer, säger Tea Lindström, föreningen vice ordförande och utbildare.

Hon deltar själv aktivt i verksamheten med mopsen Mila. Den har blivit ett välkommet inslag på Boxby skola där den fungerar som läshund ungefär en gång i månaden. I stället för att läsa högt inför klassen, får barn med lässvårigheter läsa högt för Mila i skolans bibliotek. Barnen slappnar av och läsandet löper betydligt bättre än i klassen.

Stödhundsekipagen kan också beställas för besök på rehabiliteringscenter, vårdhem och ålderdomshem.

Promenad och kafé

Många människor tycker om djur, men har inte möjlighet att hålla en egen hund. Stödhundsverksamheten ger hundvänner en möjlighet att komma i kontakt med hundar. De här kontakterna står föreningen för, den ordnar både hundpromenader och hundkaféer.

Hundkaféerna hålls i anslutning till biblioteket i Nickby och på Handelsmans café i Box en gång i månaden.

Vem som helst kan delta och få träffa stödhundarna och deras ägare. Man kan också ta med egen hund.

Träffarna börjar med en promenad.

– Vi promenerar tillsammans med hundarna i ungefär en timme om vädret tillåter. Efter det dricker vi kaffe och umgås. Äldre personer som tycker att de inte orkar bege sig ut på en promenad, kan slå sig ner och vänta på de andra på kaféet.

Föreningen bjuder på kaffe och trakteringen. Hundarna tas med in på kaféet och bjuds på vatten i stället för kaffe.

Christel Lindblad säger att hundpromenaderna gör gott också åt hundarna och hon hoppas att hundägare ska få upp ögonen för verksamheten.

Donation

Stödhundsekipagen har på kort tid blivit ett omtyckt inslag i frivilligverksamheten och för en tid sedan fick föreningen motta en ansenlig donation som uppskattning för det gjorda arbetet. Donationssumman var 4 350 euro och den fick sin början i den utställning som fotografen Minna Hatinen ordnade i Sibbo i september. Hon ställde ut tio bilder på dansaren-koreografen Minna Tervamäki och som en avslutning på utställningen såldes alla verk på en välgörenhetsauktion.

– Vi tog emot donationen den 19 november och berättade då att pengarna ska användas till att främja barns och ungas psykiska hälsa, säger Kaarina Nazarenko.

Det är ännu inte helt klart vad pengarna helt konkret ska användas till, men det har till exempel varit tal om att låta läshundsverksamheten sprida sig till Nickby hjärta så att eleverna i de två högstadierna ska kunna ha glädje av den.

– Eftersom trakteringen i hundkaféerna är gratis för dem som medverkar har vi också tänkt använda en del av donationen till att täcka utgifterna. Dessutom gör donationen det möjligt för oss att låta trycka material som vi kan dela ut under olika evenemang i Sibbo, säger Tea Lindström.

FAKTA

Kurs i stödhundsekipage

Hålls fyra lördagar i februari och mars 2017: 4.2, 11.2, 4.3 och 11.3 på Sahan koulu, Puistotie 83, Träskända. Totalt 25 timmar.

Arrangeras av föreningarna för mental hälsa i Sibbo och Mellannyland.

Är gratis och ger intyg.

Lämpar sig för hundägare som är intresserade av frivilligverksamhet.

Kursen förutsätter att både hunden och dess ägare har fått godkänt i en intervju som hålls i Sibbo.