Människan ur tidsperspektiv

SVARTVITT. Kalervo Ojutkangas funderar på människans plats i tiden med utgångspunkt i gamla fotografier tagna med filmkamera. Bild: Kalervo Ojutkangas

Fotografen Kalervo Ojutkangas ställer ut en samling människonära fotografier på Galleria Colmio. Samtidigt begrundar han hur betydelsen av bilder på nulevande människor sakta förskjuts.

För utställningen på Galleria Colmio har Kalervo Ojutkangas valt ut fotografier som föreställer människor som är en del av ett landskap eller en händelse. Ojutkangas började fotografera redan på 1960-talet och utställningsbilderna har han valt ut bland tidiga bilder som han fotograferat på film – före han skaffade sin första digitalkamera.

På Colmio visar han alltså tidiga favoriter som han "hittat" rätt nyligen i sina negativsamlingar. Filmerna har han skannat in på dator där han sedan kunnat nyansera bilderna för olika ändamål. De slutgiltiga avdragen har å sina gjorts av Timo Ripatti, Kirmo Wilén och Gary Wornell eftersom Ojutkangas inte längre håller sig med mörkrum och förstoringsapparater.

Människan, individen – hon som avbildats på fotografi i 150 års tid – spelar huvudrollen i Kalervo Ojutkangas bilder. På många av utställningsbilderna har han avbildat personer, som med stor sannolikhet redan är död med tanke på bildernas ålder.

Bilden på mannen i bastun med ett spädbarn i famnen är ett exempel på fotografiets långlivade essens som Ojutkangas undersöker. Det är också en för fotografen typisk bild där en stark känsla förmedlas via ett lika kraftfullt seende genom linsen. ÖN

FAKTA

Fotoexpo

Kalervo Ojutkangas fotografier på Galleria Colmio visas till och med den 15 oktober.

Galleriet har öppet ons-fre kl. 12–17, lö, sö kl. 12–16.