Mångsysslare i Gumbostrand

Att sälja mammaprylar är inte lätt när konkurrensen består av nätbutiker. Men Sebwil i Gumbostrand sysslar med just det, och mycket annat.

Ett litet företag lever en dold tillvaro i ett rum på tolv kvadratmeter i allaktivitetshuset på Gumbovägen. Företaget i fråga drivs av Sofi Tuomolin och Mia Tuomolin-Sundman. Även om det inte är nytt, så finns det på en ny adress.

På borden och hyllorna trängs baby- och mammaprylar med mjukisdjur och bakverktyg. Sebwil, som det heter, är ett företag där de två ägarna är mångsysslare. Förutom att jobba med kontorstjänster säljer de också det mesta som har med mammor och barn att göra.

– Visst är det lite ovanlig kombination. Men man måste testa olika grejer, säger Sofi Tuomolin.

Gymnastik för mammor

Nu håller företagarna på att starta en mammagymnastikkurs tillsammans med föreningen Wau. Föreningen i sig är grundad för att få barn att röra på sig, men sysslar även med program av den här sorten. Gymnastiken är riktad till gravida och mammor med barn som är ett år eller yngre. Det handlar om olika rörelser för att må bättre och för att snabba på återhämtningen efter födseln.

– Det är också ett sätt för mammor att träffas och umgås. Men själva gymnastiken är sådan att barnen inte får vara för tunga, och därför finns där en åldersgräns, säger Mia Tuomolin-Sundman.

Kursen var tänkt att börja den 20 januari och äger rum på allaktivitetshuset. Meningen är att se hur intresset ser ut.

– Tidigare försök har visat att det inte är så stort. Men vi försöker.

Nästa projekt är att starta en kurs i bastuyoga, en form av yoga som börjat bli trendig och dessutom är uppfunnen av en finländare. Det är Sofi Tuomolin som gått kursen och som håller i trådarna. I bastuyoga gör deltagarna rörelserna sittande i en femtio graders bastu i en halv timme.

– Först tänkte jag att man inte väl kan sitta en halv timme i bastun och röra på sig. Men det visade sig vara jätteskönt.

Svår bransch

Mammabranschen är ingen lätt bransch i dagens läge. När Mias son Sebastian föddes 2006 fanns det egentligen ingenstans att köpa till exempel graviditetskläder i trakten, något som också var orsaken till att man tog sig an just den typens produkter när företaget grundades 2010. Så småningom började nätbutikerna göra sin framfart, och med det kom också ett mindre behov av traditionella butiker. Nu har Sebwil bara öppet på beställning, och för en vecka sedan öppnade butikens egna nätbutik.

– Det var faktiskt ganska lätt att göra. Det finns färdiga sidor att köpa och så är det bara att starta. Nu försöker vi med ett litet sortiment och ser hur det fungerar. Det svåra är att synas, säger Mia.

Sebwil

Drivs av Sofi Tuomolin och Mia Tuomolin-Sundman.

Finns på Gumbovägen 222.

Mera info om mammagymnastiken och bastuyoga på www.sebwil.fi.