Många ville testa sin uppmärksamhet i trafiken

REDO FÖR START. Urho Matinhuhta gör sig redo för testet. Bild: Kristoffer Åberg

Nyfikna butiksbesökare samlades kring Lokal-Tapiolas evenemang om trafiksäkerhet i Lundi i onsdags. Ett ögonrörelsetest som mäter observationsförmågan lockade människor i alla åldrar.

Nästa vecka börjar skolorna igen, och det innebär att det rör sig många barn i trafiken. Därför vill försäkringsbolaget Lokal-Tapiola sätta fokus på trafiksäkerheten

Med hjälp av sensorteknologi utvecklad i Sverige kunde bilister och blivande bilister testa sin observationsförmåga i Lundi på onsdagen.

I FÖRARSÄTET. Urho Matinhuhta följer noga med vad som händer runtomkring honom. Bild: Kristoffer Åberg

Testföraren sätter sig i en liten bil och sätter på sig ett par glasögon som följer förarens observationsförmåga. Glasögonen består av fem kameror varav en filmar det som händer på skärmen. En video som simulerar en körtur vid järnvägstorget i Helsingfors visas på en TV-ruta efter att glasögonen har blivit kalibrerade.

Så här funkar det

I åkturen gäller det att vara uppmärksam på miljön runt omkring. Fotgängare, bilar som är parkerade eller byter körfil, och personer som knappt syns, dyker upp överallt. Det är en väldigt hektisk körmiljö.

Efter åkturen får föraren se vad ögonen registrerat. ÖN:s skribent och fotograf testade också bilen, och trots att det var en ganska stressig upplevelse klarade sig båda rätt så bra i testet. Dessutom var det roligt.

Bakgrunden till evenemanget är Trafikskyddets rapport om att i genomsnitt 29 fotgängare har dött och 420 skadats per år i trafiken under de senaste tre åren. En femtedel av offren omkom på övergångsställen.

– Vår avsikt med testet är att bilisterna ser hur stor betydelse observationsförmågan har i trafiken. Dessutom samlar vi in data om människors observationsförmåga, säger Markus Nieminen, trafiksäkerhetsexpert inom Lokal-Tapiola.

Bilisternas observationsförmåga påverkas nämligen mest av ökad hastighet.

Med på evenemanget är också Jessica Hanen, Sabina Sjölund och Christoffer Wickholm från Lokal-Tapiola och Helen Högström från bilskolan Borgå Bilskola. Alla fyra är imponerade av teknologin, men de har en del förbättringsförslag, speciellt när det gäller hastigheten på fordonen i videon.

– Nästa steg skulle vara att kunna öka hastigheten på ett naturligt sätt. Bilisternas observationsförmåga påverkas nämligen mest av ökad hastighet, säger Högström och Sjölund.

Övervakar övergångsställen

De uppmanar bilisterna att vara extra uppmärksamma nu vid skolstarten. Lokal-Tapiola för sin del kommer att hjälpa skolbarn vid övergångsställen runtom i Borgå, så de får en säkrare skolväg.

– Vi har blåa västar på oss och skyltar med oss, så att det syns att övergångsstället övervakas extra noga, säger Sabina Sjölund.

Mer läsning