Många passade på att få digital rådgivning

Råd. Rådgivarna hade fullt upp under dagen. Bild: Jannika Lindén

Om man inte riktigt hunnit lära sig den nya digitala tekniken efter hand kan det vara svårt att förstå sig på appar och elektroniska konton. När Varuboden-Osla ordnade digikafé var det många som passade på att få hjälp att orientera sig bland begrepp och uppkopplingar.

– Är man på some (social media) är man aldrig ensam. Där finns all kunskap, det är bara att plocka fram det man behöver. Allt finns i ens egen ficka.

Så sade Aku Eronen, även kallad digifarfar, när han talade på digikaféet i Lundi i lördags.

Eronen har koll på det digitala, men det har inte alla.

– Vi är glada över att så många passar på att komma. Idén till ett sådant här evenemang föddes efter att vi donerat pekplattor till ett åldringshem och märkte att det behövdes mycket hjälp för att man skulle kunna använda dem, säger marknadsförings- och kommunikationschef Seija Päivänsalo-Nykänen på Varubogden-Osla.

Kom när du vill

Vem som helst kunde under dagen titta in i digikaféet, prata digital utveckling, få sig en kopp kaffe eller ställa specifika frågor. Amistos elever som ställde upp som handledare fick svara på allt från hur man sätter på en pekplatta till hur man laddar ner och använder en app. Många av besökarna hade med sig sin egen pekplatta eller mobiltelefon som de hade problem med att använda.

En lite äldre dam passade på att komma in till caféet för att umgås. Hon var inte intresserad av att få veta mer om det digitala.

– Jag tycker att jag är så gammal att inte behöver lära mig nytt längre. Om jag behöver hjälp med något digitalt så hjälper min son och min svärdotter mig, säger hon.

Damen retar sig lite på att unga inte verkar kunna släppa sin mobiltelefon med blicken ens då de rör sig i centrum.

De flesta som kom var ändå genuint intresserade, och många tyckte det var lätt att komma och bra att ett sådant evenemang ordnades.

– Vi får se om det blir en uppföljning på det här, det är fullt möjligt, säger Päivänsalo-Nykänen.

Förutom yrkesskolan var också andra samarbetspartners involverade i digikaféet. Alla lokaltidningarna var på plats, liksom Elisa och Lähitapiola.

Mer läsning