Många nya namn med på östnyländsk konstrunda – Borgåkonstnärerna lyser med sin frånvaro

SKULPTÖR. Kaija Ilomäki på Lovisa konstverkstad är en av deltagarna på höstens Konstrundan. En nyhet för i år är att deltagarna också har möjlighet att presentera sig med en kort video på Konstrundans webbplats. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Under andra helgen i september öppnar närmare 29 konstnärer, hantverkare och formgivare i östra Nyland upp dörrarna till sina ateljéer. Plussa med 200 och du har Konstrundans deltagarantal i hela landet på ett ungefär.

Konstrundan kommer igen september, och då får allmänheten tillträde till konstnärernas allra heligaste; ateljén. Konstnärerna som delta finns geografiskt från Eckerö i väst till Kuopio i öst och från Hangö i syd till Enare i norr.

Östnyland finns också med på ett hörn och deltatagarlistan visar spridning både sett till boningsort och konstform. Flera gamla bekanta bjuder in besökare till sina ateljéer också i år. Skulptörerna Kaija Ilomäki och Tero Maksimainen från Lovisa konstverkstad är med liksom keramikern Gun Tallqvist och djurmålaren Pike Kokkonen som jobbar med Artborg 35 i Nickby som bas.

Väljer man Artborg som besöksmål kan man i själva verket slå många flugor i en smäll. Här jobbar också Tuula Aalto, Tero Annanolli, Annika Brandt, Ritva Sirjala och Claudia Valdes Salmeron inom sina respektive gebit.

Illby, Pellinge och Mallusjoki

Borgåkonstnärerna lyser däremot med sin frånvaro på årets Konstrundan. Liisa Kallio, illustratör, grafisk planerare och barnboksförfattare, är sommarens gästkonstnär på Postbacken i Illby och öppnar sin tillfälliga ateljé för besökare.

Den andra besökspunkten finns på Storpellinge där målaren Terttu Schroderus-Gustafsson och skulptören Jan Henriksson tar emot på Galleria ArtMarina.

Glädjande nog har den östnyländska delen av Konstrundan i stället fått fotfäste norröver. Aino Ulmanen i Mörskom är med också i år men har fått sällskap av fem konstnärer bosatta åt samma håll: fyra från Mallusjoki mellan Mörskom och Orimattila och en från Orimattila.

Fyra konstnärer från Kotka deltar också.

Konstrundan har som mål är att öka förståelsen för professionell samtidskonst, hantverk och formgivning, och har ordnat sedan 2008. Målet för årets runda (den 12–13 september) är satt på över 15 000 besökare i hela landet.