Många negativa besked trots terrordåd

VÄNTAR. Zabidullah Nikzad hjälper andra asylsökande med att kontakta myndigheter och advokater. Själv väntar han ännu på besked. Bild: Max Nyberg

Åtminstone nio afghanska asylsökande i Strömfors har fått avslag på sina ansökningar, uppger aktivisten och asylsökande Zabidullah Nikzad. Han är frustrerad på myndigheterna.

De senaste attackerna kom så sent som på onsdagen. I den avlägsna Ghowr-provinsen tog en grupp Talibaner tjugosex civila som gisslan, för att sedan mörda dem. Samma dag, bara några timmar senare, exploderade en bomb på ett torg i Paktitka-provinsen. Sjutton dog, varav två barn.

För en dryg månad sedan exploderade två bomber nästan samtidigt i Kabul. Åtminstone tjugofyra dog och nittioen skadades. Några timmar senare, medan man ännu tog hand om skadade och döda, exploderade den tredje bomben. Och det en vecka efter att sexton dog i en attack på Amerikanska universitetet i Kabul.

Zabidullah Nikzad, en afghansk asylsökande som bor i Strömfors, visar en artikel om massakern i Ghowr på telefonen.

– Talibanerna skar halsen av dem, säger han och drar handen över sin egen strupe för att demonstrera.

Nio besked

Nikzad är frustrerad på de finska myndigheterna efter att han nyligen fått veta om åtminstone nio asylsökande afghaner på asylmottagningen i Strömfors som fått avslag på sina ansökningar den här månaden.

Det är absurt. Myndigheterna säger att de förstår att vi får problem i hemlandet, men sedan säger de att det bara är att flytta till en annan provins eller en annan stad.

Östnyland träffade den tidigare litteraturstuderanden och människorättsaktivisten för ett knappt år sedan när han nyligen hade anlänt till Strömfors. Nu har återupptagit sin gamla roll som aktivist och fungerar som stödperson och hjälper i kontakten med advokater och myndigheter. Han har därmed tät kontakt med många asylsökande i såväl Lovisa som andra orter, och vet därför att de nio som bor i Lovisa bara är en liten del av alla de som fått negativt besked.

Han vet därför också att myndigheterna anser att det är tryggt att åka tillbaka.

– Det är absurt. Myndigheterna säger att de förstår att vi får problem i hemlandet, men sedan säger de att det bara är att flytta till en annan provins eller en annan stad. Men det går inte. Terrorgrupper och andra som förföljer oss hittar oss nog. Och de lokala myndigheterna kan vi inte lita på.

Bild: Max Nyberg

Att vissa områden skulle vara trygga stämmer inte alls, påpekar han, och säger att finska myndigheter borde se lite närmare vad som håller på att hända i landet.

– Det handlar inte bara om terrorister. Statsmakten är den mest korrupta i världen. Vi får ingen hjälp där.

Oklara beslut

När - eller om - de nio Strömforsafghanerna tvingas åka hem är inte klart eftersom alla valde att överklaga. Nikzad säger uppgivet att ingen vet när dessa människor får klarhet i sitt öde.

Väntandet och ovissheten är också något som fått många av de femtio asylsökande i Strömfors att tappa tilltron. Nikzad beskriver hur många sover dagarna i ända, och hur allt färre har energi att göra saker på dagarna, som att lära sig finska - en aktivitet som normalt brukar uppfattas som ett uppiggande avbrott i en trist vardag. Själv har Nikzad också börjat få återkommande huvudvärk och har svårt att koncentrera sig.

– Väntande är otroligt svårt för oss. Själv har jag försökt aktivera mig och jag försöker peppa de andra. Att de skulle hålla humöret uppe och orka göra saker. Att inte oroa sig.

Mer läsning