Många jobb på lut i Donfabriken

KOLLAR LÄGET. Taru Olsson (t.v.) med nio månader gamla Jonas i vagnen har tagit en pratstund med närvårdarstuderandena Unna Hiltunen (i mitten) och Esmeralda Lindholm. Olsson bestämde sig för att besöka Donfabriken för att kolla om det eventuellt kunde finnas jobb för en dataanalytiker i Borgåtrakten. Bild: Petra Lind

Donfabriken, östra Nylands största rekryteringsevenemang, drog fullt hus i Konstfabriken på tisdagen. Sammanlagt deltog cirka 4 000 arbetssökande och arbetsgivare i evenemanget.

Atmosfären var i högsta grad energisk då den tredje upplagan av Donfabriken drog i gång. Så är det också fråga om regionens främsta forum som för samman arbetssökande och arbetsgivare med Nylands arbets- och näringsbyrå, Posintra Oy och Borgå stad som primära aktörer. En hel rad samarbetspartner, lokala företag och läroinrättningar inkluderade, passade också på att visa upp sig i Konstfabriken.

– Det här är tredje året i ordningen som vi deltar i Donfabriken, säger Miia Kettunen från Lovisaföretaget Loval. Vi har tidigare lyckats rekrytera personal den här vägen och försöker igen, vi behöver folk till produktionen men söker också en planeringsingenjör.

Kettunens kollega Anna Nyström berättar att företag har behov såväl av sommarjobbare som av fast anställd personal för att kunna möta den ökande mängden beställningar framför allt från den mellaneuropeiska marknaden.

– Dessutom har vi praktikplatser att erbjuda, tillägger Miia Kettunen.

Handfast jobb

Tjugoåriga Matti Kanerva från Mörskom har precis hört sig för om arbetsmöjligheterna på Loval, också om han egentligen besöker Donfabriken mera med tanke på en kommande studieplats.

– Jag har funderat lite på att bli svetsare. Jag tycker om att jobba med händerna och vill gärna studera någonting praktiskt. Under de två senaste åren har jag jobbat på olika byggen, och det är också helt okej, säger han och tillägger:

– Om jag råkar få ett jobb här i dag så tar jag det.

Skriande behov av arbetskraft har Lovisaföretaget Boomeranger Boats som är specialiserat på att tillverka RHIB-båtar i första hand för myndighets- och militärbruk. Tidigare har företaget hållit låg profil men i år deltar man i Donfabriken för första gången, det i hopp om att fylla tio lediga båtbyggarjobb.

– Det är svårt att hitta båtbyggare. Alla färdigt utbildade båtbyggare har redan jobb, säger Sussi Bergman.

För tillfället håller båtfirman på och bygger till produktionshallen i Valkom, men för att få fler båtar byggda – eller snarare fler båtar byggda på kortare tid – krävs mera personal.

Jobb på lut

En bit bort går diskussionen varm mellan Brunbergs Minna Gustafsson och en jobbsökande kvinna som väljer att förbli anonym.

– Jag kan börja hos redan i morgon, säger kvinnan ivrigt och försäkrar att tvåskiftesjobb inte är något problem för henne.

Den lokala sötsaksfabrikanten, som också är med på Donfabriken för första gången, letar aktivt efter arbetskraft. Enligt Minna Gustafsson behöver man extra bemanning åtminstone fram till julen. Så här långt har hon enbart gott att säga om rekryteringsevenemanget.

– Det är trevligt att få träffa människor och få ett första intryck. Det är något helt annat än att sitta och läsa en hög med ansökningar och försöka få grepp om folk. Det går ju att skriva hur bra som helst och ändå inte i verkligheten motsvara det vi behöver, säger hon.

Sonderar terrängen

En bit bort i folkvimlet står Taru Olsson med nio månader gamla Jonas i plirande i barnvagnen. Olsson är mammaledig från jobbet som dataanalytiker på meteorologiska institutet och planerar nog att återvända i sinom tid. Planer går förstås att ändra på och tvåbarnsmamman bestämde sig för att besöka Donfabriken för att kolla om det eventuellt kunde finnas några jobb på lut närmare hemmet i Borgå.

– Det skulle vara behändigare att jobba här med tanke på vardagslogistiken. Det ska bli intressant att se vad man kan söka för slags jobb, eller om det finns jobb i Borgå för en analytiker säger hon.

Olsson står och pratar med Unna Hiltunen och Esmeralda Lindholm som studerar till närvårdare vid Edupoli. Lindholm går och bär på en jättelik teddybjörn under armen, och tjejerna gör reklam för en tjänst de håller på att utveckla.

– Det är fråga om en form av barnparkering. Vi sköter barnen för en stund medan föräldrarna till exempel kan studera, säger de.

Konkreta tips

Många chanser till sommarjobb fanns också på Donfabriken. Lokala restauranger rekryterade allt från servitörer till kockar medan stora arbetsgivare, såsom industrierna i Sköldvik, Ensto, Borgå stad och Sibbo kommun fanns på plats för att locka ungdomar att haka på ett jobb över sommaren.

Evenemanget i Konstfabriken kom också med många konkreta råd till arbetssökande. Till exempel fanns det proffshjälpare på plats som hjälpte den som ville skriva ett CV och en rad handfasta tips för hur man ska bete sig på arbetsintervjun bjöds det också på – som att ta av dig mössan och stäng av mobiltelefonen då går på arbetsintervju.

Lite roligheter stod också till buds. Till exempel lockade yrkesskolan Haaga-Helia med ett bordshockeyspel. Några puckar i mål och självförtroendet är på topp då man ska fylla i ansökan till den gemensamma elevantagningen.

50

över femtio arbetsgivare deltog i rekryteringsevenemanget som ordnades i Konstfabriken i Borgå den 6 februari under ledning av Nylands arbets- och näringsbyrå, Posintra Oy och Borgå stad.

11

läroinrättningar samt ett antal andra aktörer deltog också i Donfabriken.

Mer läsning