Många jagade fynd vid polisens auktion

Borgåpolisens offentliga auktion gick av stapeln på lördagen den 14 oktober. Ett femtiotal nyfikna samlades utanför polisstationen med kontanter i fickorna i hopp om att göra fynd.

Cyklar av olika slag var det överlägset vanligaste auktionsobjekten på förmiddagens auktion. Många hade sina blickar på cyklarna men det fanns också en hel del annat till salu. De som var intresserade av diverse verktyg kunde lägga beslag på några motorsågar, en kofot och till och med en tvättäkta machete. I machetens fall bad polisen att vinnaren skulle placera det vassa och något iögonfallande verktyget i säkert förvar så fort som möjligt.

Innan auktionen kom i gång var det många som gjorde sitt bästa för att inspektera cyklarna som var uppradade bakom det blåvita polistejp som avgränsade auktionsområdet. Seppo Väisänen var en av dem som var ute efter en nygammal cykel.

– Det här är första gången jag deltar i en polisauktion så det blir intressant att se hur det går till. Själv är jag ute efter en cykel. Jag försökte spana efter en så "enkel" modell som möjligt, säger Väisänen.

Han är inte ensam om den tanken. När auktionen börjar visar det sig att de enklare cykelmodellerna som har få eller inga växlar kammar hem mest bud. En orangefärgad Jopo gick för 105 euro efter en hård budkamp och en tävlingscykel i behov av montering kammade hem förmiddagens rekordbud på 150 euro.

Det var inte bara cyklar som fick folket att höja sina bud. En 14-karats guldring med en grön sten gick för 86 euro efter att två herrar turvis höjde sina bud, en euro i taget, med guldfeber i ögonen.

Fynd av alla sorter

Man kom också billigt undan. Jenna Rönn vann en fin handväska med sitt bud på endast 13 euro. Hon är ofta på plats när polisen ordnar auktion.

– Jag brukar hålla ett öga på allt möjligt smått och gott eftersom cyklarna inte egentligen intresserar mig. Jag är jättenöjd med min handväska.

Rönn uppskattar att märkeshandväskan skulle ha kostat minst 100 euro som ny.

– Inget dåligt fynd med andra ord, säger Rönn.

Alla är inte lika säkra på att de gjort fynd. Johan Moilanen visar upp en ring som han just vunnit för 10 euro.

– Det kan bra hända att det var bortkastade pengar men åtminstone kunde jag låta bli att köpa en cykel den här gången. Min fru har nämligen förbjudit mig från att hämta hem flera cyklar så man måste väl försöka fynda på annat vis, säger Moilanen.

Smidig förmiddag

När det är dags för vinnarna att betala för sina bud ställer de sig på kö framför Maj-Len Falckenheim och Tarja Lankinen strax innanför polishusets ingång. Båda jobbar i polisstationens kansli och har många års erfarenhet när det gäller polisauktioner. Förmiddagen har gått smidigt och utan problem, men vissa kunder kan ha lite bråttom.

– Man märker att en del av dem nästan blir lite ängsliga när de måste spendera flera minuter här inne. De vet ju aldrig vilka fynd kan gå dem förbi medan de står här inne och betalar, säger Falckenheim med ett leende.

Frågan vad det vanligaste auktionsobjektet är får ett väntat svar.

– Cyklarna vinner nog överlägset, säger Lankinen.

Det har också uppstått en del komiska situationer under årens lopp.

– För några år sedan sålde vi två rullatorer under en polisauktion i Lovisa. Problemet var att kunderna sedan tog hem fel rullator var. Det ordnade sig visserligen i efterhand och rätt rullator hittade hem till var och en, säger Falckenheim.