Många har förståelse för utmarschen

Onsdagens utmarsch på daghem runtom Nyland ägde rum som planerat. I Näse dök föräldrarna upp allt tätare när klockan började närma sig 12.

På Näse daghem stiger Jori Lassila ut genom porten med sina två barn Rico och Niki. Klockan är lite före 12 på onsdagen, och utmarschen ska just börja. Han är förstående till orsakerna, men finner situationen komplicerad.

– Det är ett helsike, rent ut sagt. Man får informationen i går på eftermiddagen, och så ska man försöka organisera något.

Ris och ros

Jori Lassila är en av många föräldrar i Borgå som tvingades hitta någon lösning på att vissa dagis stängde redan klockan 12 på onsdagen – en utmarsch som genomfördes av barnskötare, närvårdare och socionomer från fackförbunden JHL, Jyty, Tehy, Super och Talentia. Protesten riktar sig mot förslaget att skärpa behörighetskraven för daghemspersonalen. Lärarfacket OAJ gläds å sin sida åt förslaget, och anser att det är i linje med strategin att stärka kunnandet och pedagogiken.

För Lassila blev situationen speciellt svår.

– Min fru är på utbildning, och själv kom jag precis hem från en längre jobbresa. Jag hade haft en hel del annat att göra än att vara här på dagen.

Eija Jäppinen, föreståndare på Näse daghem, säger att responsen från föräldrarna varit både positiv och negativ.

– Vi meddelade föräldrarna i går. I dag har vi fått ett tjugotal samtal med frågor kring detaljerna. Vi har sagt till alla att det är okej att hämta sina barn också lite efter 12.

Här har åtta personer stannat kvar (OAJ deltar inte i utmarschen), och på grund av det lyckas man sköta om de barn som stannar kvar till klockan 16.

– Formellt har vi stängt, men vi sköter förstås om de barn som finns här, säger Jäppinen.

De föräldrar och mor- och farföräldrar som Östnyland talar med på gården har full förståelse för manifestationen, däribland Monica Roms som fick ta till specialarrangemang för att hämta sina barn Cassandra och Rasmus. För hennes del krävdes ändå inga större arrangemang.

– Jag kunde ta ett lite tidigare arbetspass. Vi diskuterade med kollegorna och arbetsgivaren, så det löste sig. Visst krävde det lite planering, speciellt eftersom informationen kom så sent.

Roms, som själv jobbar på förskola, har full förståelse för utmarschen.

– De visar att de behövs. Jag vet själv att de som jobbar här är väldigt duktiga, och mina barn trivs.

Förstår varandra

I offentligheten har situationen orsakat ett ganska hätskt ordkrig mellan de som deltar i manifestationen och de som inte gör det. Eija Jäppinen säger ändå att det inte har orsakat någon dålig stämning bland personalen.

– Alla har visat förstående för varandras situation.

En som marscherar ut från Näse daghem är Kirsi Hietanen. Hon tycker att det är bra att personalen visar sin åsikt.

– Det behövs barnskötare. Vi behöver därför visa vad vi tycker.

Hon jobbar på Regnbågens avdelning där man hade omkring sju barn vid 11.30. Ursprungligen kom elva barn in på morgonen av de tjugo som man normalt har. Också hon fick en rad frågor av föräldrar under tisdagen, och hon märkte dilemmat med att informationen kom ut så sent.

– Vi meddelade föräldrarna kring 15.30 när vi hade informationen.