Män kan också dansa

ALLA KAN DANSA. – Vi skrattar mycket ihop, både åt oss själva och åt varandra – det är en god och förlåtande stämning i gruppen, säger danslärare Hanne Kauppinen. Bakom Kauppinen syns kursdeltagaren Victor Lindqvist. Bild: Kristoffer Åberg

Modern dans, show och konsten att svänga med höfterna. För att locka fler män till att börja dansa ordnar Konstfabrikens dansskola i Borgå sedan några år tillbaka danskursen, Äijätanssi, enbart för män.

Klockan är någon minut efter åtta på måndagskvällen när dansarna tågar in i dansstudion på Ågatan 7. Det är en ganska liten grupp vuxna män som tar plats i studion som är inredd med svart gummimatta, spegelvägg, balettstänger och några små discokulor hängande i taket. Längst fram står danslärare Hanne Kauppinen och går igenom stegen till lektionens första dansnummer. Stegen visas upp först långsamt och utan musik.

– Fem, sex, sju, åtta, räknar hon och männen följer därefter vant med i alla steg både framåt och i sidled och hänger med i diverse snurrar.

Sedan sätts musiken på och Kauppinen uppmanar männen att ha roligt, släppa loss och njuta samtidigt som finsk schlagermusik börjar dåna ur högtalarna.

Gubbdans som fenomen

Danskurser för män har under senare år introducerats på många håll i Finland. Danskurserna riktar sig till män som vill men kanske inte vågat dansa tidigare, i synnerhet utan partner. I Kajana startades redan 2008 dansgruppen Äijät som sedan dess turnerat landet runt med sin uppskattade dansshow. Även Lovisa dansinstitut erbjöd till för två år sedan en danskurs för män. Dansare och koreograf Beniamino Borghi undervisade kursen i några år och menar att det finns en poäng med danskurser som ordnas specifikt för män.

– Män räds ofta att röra på sig. Genom dans kan man utveckla sin förmåga att uttrycka känslor. När man har blandade grupper kan det vara svårt att uppnå för kvinnor har ofta lättare att uttrycka sig själva och då kan i stället kurser bara för män vara ett bra angreppssätt, säger Borghi.

DANSGRUPP. Det har under årens lopp varit ett varierande antal dansare som deltagit i kursen. Nu är det en ganska liten grupp som samlas varje vecka men många av dem har dansat i gruppen i flera år. Bild: Kristoffer Åberg

På danskurserna förenas ofta många olika slags dansformer och det är även fallet på Kauppinens kurs.

– Vi har under timmens gång fysiska övningar, sedan mer kreativa moderna dansövningar och även något vi kallar för hunks-delen. Då dansar vi showdans till popmusik och då får man svänga på höfterna, säger Kauppinen som är initiativtagare till danskursen som fick sin start våren 2013.

– I varje grupp har det funnits nivåskillnader. Men alla har någon styrka och någon svaghet. Vi skrattar mycket ihop, både åt oss själva och åt varandra – det är en god och förlåtande stämning i gruppen.

Män räds ofta att röra på sig. Genom dans kan man utveckla sin förmåga att uttrycka känslor.

Sedan kursens start har funderingarna varit många kring vad man egentligen borde kalla kursen.

– Vi har funderat över om man skulle kunna byta till ett bättre namn. För äijä är kanske inte rätt. Men vi har ännu inte bytt för tanken är ändå att tröskeln för att komma och testa ska vara låg och då väcker det här namnet mycket intresse, säger Kauppinen.

Det blir både fartfyllt och ansträngande på måndagskvällens lektion och det dröjer inte länge förrän svettdropparna börja rinna längs dansarnas tinningar och andetagen i studion blir allt tyngre.

– Jag har märkt att om vi har haft en väldigt fysisk lektion fungerar hjärnan bättre i slutet av lektionen och då sitter stegen bättre tack vare rörelseminnet. Och om vi inte har gjort lika många fysiska övningar blir det genast mer stela rörelser, säger Kauppinen.

Inga blygsamma dansare

Dansgruppen ställer till med årliga dansshower och vissa år har det hänt att gruppen bjudit på show både under julen och våren. Men i regel blir det åtminstone det en föreställning varje vår.

– Männen brukar redan på första lektionen fråga när ska vi ha uppvisning. Till en början blev jag överraskad för då hade jag inte ens hunnit tänka på saken. Men det är roligt att ha ett tydligt mål som man siktar på, säger Kauppinen.

MÅNGSIDIGT. På lektionen blandas olika dansformer såsom showdans och modern dans med fysiska övningar där dansarna får ta i med hela kroppen. Här snurrar Ari Halla-aho fram längs dansgolvet. Bild: Kristoffer Åberg

Männen som deltagit i kursen under årens lopp har varit i åldrarna mellan tjugo till över 60. Man kan dock inte säga att det har varit tal om en direkt rusning till kursen. Antalet kursdeltagare har också varierat från år till år och i nuläget är det bara fem män på kursen.

– Vi var förut många fler men sen har flera flyttat till annan ort. Det här är ju ingen massasuccé. Men det finns ett visst intresse och alla de som vill får nog plats att komma med, säger Kauppinen.

Det är alla tiders och det blir bara roligare för varje gång.

Många av de som en gång börjat dansa har ändå varit ivriga att fortsätta och dansar ännu kvar i gruppen. En av dem är Kari Haapasaari. Haapasaari har tidigare gått pardanskurser men efter ett längre dansuppehåll valde han för något år sedan att hoppa på danskursen för män. Och så länge kursen fortsätter vill han också fortsätta dansa.

– Jag ville ha en bra hobby som motvikt till arbetslivet. Det är en avslappnande atmosfär att vara i och en sak där man kan fortsätta utvecklas. Det är mångsidigt och varierande. Förra året dansade vi irländsk dans – då var det snabba steg och det tyckte jag var roligt, säger han.

En av höstens nykomlingar är Victor Lindqvist som nu är på sin tredje danslektion. Lindqvist berättar att hans mamma hållit på mycket med dans och det var tack vare ett tips från henne som han valde att börja på kursen. Han är hittills nöjd med sin nyfunna hobby.

– Det är alla tiders och det blir bara roligare för varje gång. Om man nu måste harma sig över något så harmar jag mig att jag inte började tidigare, säger han. Det här ger mig mycket glädje och energi.

DANSLÄRARE. Hanne Kauppinen undervisar danskursen för män som ordnas av Konstfabrikens dansskola. Det var även Kauppinen som tog initiativ till att kursen fick sin start för några år sedan. Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning