"Man börjar fundera på vad som hade kunnat hända"

Bild: Arkivbild

Carola Juselius och hennes man spelade en viktig roll då en begynnande skogsbrand snabbt kunde släckas i Nickby på torsdagskvällen. Utifrån vad hon såg drar hon slutsatsen att branden var anlagd.

Marken brann på ett ungefär hundra kvadratmeter stort område uppe på Byberget i Nickby gård när räddningsverket anlände till platsen vid halv sjutiden. Det var Carola Juselius man som larmade dit brandmännen. Hon berättar att det var av en slump man upptäckte vad som höll på att hända.

– Vi kom hem från jobbet och jag bestämde mig för att klippa gräsmattan. Jag började känna en bränd lukt i luften men tänkte först att den kom från gräsklipparen. Men min gubbe som också råkade vara ute tyckte att röken kom från skogen. Han gick för att kolla saken och hittade platsen där det brann. Sedan ringde han räddningsverket.

Släckningsmanskapet var snabbt på plats och använde Juselius gårdsplan som bas eftersom det därifrån var kortaste vägen till brandplatsen.

– En brandman sade att det brann ordentligt, området består av kvistar och ris och nu var det dessutom ovanligt torrt. Förutom den ordinarie brandkåren deltog även Box och Kyrkoby FBK i släckningsarbetet.

Vid niotiden var elden släckt men Juselius säger att hon senare på kvällen ännu gick ett varv för att försäkra sig om att den inte hade blossat upp igen.

– Jag kände mig uppskakad efteråt och började fundera på vad som hade kunnat hända. Nästan alla byggnader på området är trähus.

Misstänker avsiktlighet

Vad som gör Juselius särskilt bekymrad är att hon har starka belägg för att branden var anlagd. Området kring Byberget är populärt bland hundägare, friluftsentusiaster och ungdomar, stigar som leder upp till berget löper i närheten av Juselius gårdsplan. På torsdagskvällen såg hon och hennes man hur några tonårspojkar begav sig in i skogen och kom utspringande därifrån en stund innan man upptäckte röklukten. Carola Juselius är illa rädd att de här sakerna har ett samband.

– Jag vill understryka att jag inte har något mot ungdomar, jag har själv tonåriga barn. Men ungdomar är ofta ganska högljudda så man lägger lätt märke till dem när de rör sig på stigarna.

På Kyrkoby FBK säger kårchef Hans-Peter Lindgren att han själv inte hört om att några ungdomar skulle vara inblandade men att branden visst verkar misstänkt.

– De enda orsakerna till att det skulle börja brinna uppe på berget som jag kan tänka mig är åska eller mänsklig inverkan. Och det åskade inte på torsdagen.

Enligt honom förelåg ändå ingen överhängande risk för en storbrand.

– Det är klart att elden så småningom skulle ha tagit sig ner längs med berget. Men det var kring tvåhundra meter till närmaste hus och elden spred sig långsamt.

Lindgren vill påminna folk om att vara försiktiga med elden. Marken är så torr att några korta regnskurar inte minskar risken för skogs- och markbränder.

– Ibland undrar man om människorna glömt bort hur man handskas med elden. Man bränner kvistar, löv och gräs på sina gårdar utan att tänka på risken att branden sprider sig.