Målsättning: skidbacken öppnar till självständighetsdagen

SNÖ. Meningen är att öppna snart, bara snökanonerna gjort sitt jobb. Bild: Kristoffer Åberg

Företagare Niklas Blomander hoppas på att snart ha tillräckligt med snö för att öppna åtminstone barnbacken i Kokon skidcentrum. Trots att han själv inte längre kommer att ha ansvar för verksamheten efter den här säsongen tror han på skidcentrets framtid.

Finfördelat vatten sprutar ut i luften ur de dånande snökanonernas munstycken och kristalliseras till snö innan de faller ner till marken. Backarnas omvandling från senhöstliga brungröna gräsmarker till skinande vita pister är i full gång och även granarna i närheten har fått sin del av snötäcket. Kyla dygnet runt är något som företagare Niklas Blomander hoppas på, så länge termometern håller sig under nollstrecken kan snökanonerna hållas i gång.

– Fast ju kallare desto bättre. I minus tio grader kan vi på en timme göra lika mycket snö som vi nu gör på ett dygn. Då ser det på avstånd ut som att det ligger ett snömoln över hela området, säger han.

I fjol kunde skidbackarna öppnas först i mitten av januari så med tanke på det ser det här året lovande ut.

– Om allt går bra siktar vi på att kunna öppna åtminstone barnbacken till självständighetsdagen. Den är bara hälften så hög som de andra men om man är en tillräckligt ivrig vuxen slalomåkare så kan man nog åka i den.

Sista säsongen

I april blev det klart att företaget Kokon-Sport som Blomander äger tillsammans med sin syster Margareta Blomander-Väisänen inte kommer att driva skidcentret efter den här säsongen. Bakom beslutet ligger främst, men inte enbart, de senaste årens dåliga vintrar.

– Jag började som hisspojke 1985 och i tjugo års tid har vi haft hand om hela verksamheten. Med den erfarenheten har vi lärt oss att klara ekonomin även under dåliga vintrar så vi har ett skuldfritt bolag. Men det har krävt att man jobbar rumpan av sig och att man själv kan reparera det mesta som går sönder. Jag tycker ändå det är ett roligt jobb, men jag är inte längre så ung och orken börjar tryta.

Som han visat med eget exempel är det möjligt att driva en lönsam skidverksamhet i Kokon och han hoppas att någon annan företagare ska ta över.

Marken är Borgå stads medan Kokon-Sport äger utrustningen.

– Ännu har ändå ingen potentiell företagare kontaktat mig och staden har inte heller skickat ut någon anbudsbegäran. Vårt hyreskontrakt löper ut den 15 september och om om en ny aktör kommer med i bilden först då så blir det bråttom att få allt i skick.

Blomander håller även dörren på glänt för att han själv skulle vara med i verksamheten på något sätt.

– Om jag hittar någon bra samarbetspartner och om staden godtar vissa villkor så kan jag väl tänka mig att fortsätta i någon form. Men det sist nämnda är inte så sannolikt, men man vet ju aldrig.

Som det nu ser ut blir den här vintern ändå den sista för Blomander och tanken på det väcker både vemod och lättnad.

– Lättnad eftersom det alltid är väldigt stressigt när man inte på förhand vet hurudana vintrarna blir. Vemodigt är det för att jag varit med så länge. Jag känner alla och alla känner mig.

SNÖ. Meningen är att öppna snart, bara snökanonerna gjort sitt jobb. Bild: Kristoffer Åberg

Redan på 1940-talet började man åka skidor på den södra delen av Kokonbacken. I dag är det området skogbevuxet.

Den norra delen av backen togs i bruk i slutet av 1950-talet.

I mitten av 1960-talet installerades de första fasta skidliftarna.

I dag omfattar Kokon skidcentrum sex backar och fem liftar.

58 meter över havet sträcker sig den högsta backen.

Mer läsning