Målningar som låter blicken vila

Konstnären Kaisu Lundelin ställer ut en samling målningar i Galleri Hörnan i Borgå. Med ett avskalat uttryck styr hon emot det ständiga bildflödet som fyller våra liv.

Är det någon idé att måla nya bilder? Är det okej att ytterligare späda på strömmen av bilder som väller in via smarttelefoner, datorer och teveapparater? Det är en fråga som konstnären Kaisu Lundelin, tidigare verksam i Borgå, grunnat mycket på den senaste tiden. Svaret visas just nu i Galleri Hörnan i Konstfabriken; ett svar som i sin estetiska enkelhet bjuder till vilsam kontemplation.

Lundelin skyr det föreställande, styr med säker hand mot en värld fri från ideologiskt färgade, negativa och kaotiska nyhetsfotografier – bilder som för henne väcker tankar på 1930-talets tankeströmmar. I stället söker hon sin tillflykt i en serie sensibelt målade, abstrakta bilder där målet för sökandet är ett tillstånd av renhet. Som betraktare blir man delaktig i känslan: man får stanna upp, förnimma, känna motivets lugn, man får låta sig ledas förbi vardagen och informationskaoset till en vilsammare plats.

Yster färgvärld

I serien Natura målar Kaisu Lundelin blomstermotiv på en glidande abstraktionsskala där kronbladens exakta färger och former löses upp.

– Jag stannar upp, observerar noga och tar in färger och ljus. Men den exakta förlagan förändras och ökar i takt med att den slutgiltiga målningen träder fram.

Som konstnär är Lundelin färgglad och det är också en mångnyanserad serie målningar som hon ställer ut i Galleri Hörnan. Hon använder akrylfärg och färgpigment som bilder ett slags plastig tempera. Det ger henne önskad struktur i tavlorna, vilket till exempel syns tydlig i serien Solutions med lätt upphöjda prickar, skrynklor och tjocksvepta färgpartier.

I flera av målningarna tar konstnären en mera geometrisk ingång i själsvärlden. Över raka, blåskiftande linjer sugs man in horisontens djup i Horisontit – för övrigt utställningens enda olja – medan livets förlopp och ständiga föränderlighet är temat för tavlorna i serien Kiertokulku. Kaisu Lundelins raka, repetitiva grepp är vilsamt för ögat. Här får själen vila.

Fakta

Målningar

Kaisu Lundelin ställer ut i Galleri Hörnan i Konstfabriken.

Utställningen pågår till och med den 4 september.