Malin Kivelä får Svenska Yles litteraturpris

PRISBELÖNT. Författaren Malin Kivelä, sommarbosatt på Pellinge, får Svenska Yles litteraturpris för romanen Hjärtat. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Författaren Malin Kivelä får Svenska Yles litteraturpris 2019 för romanen Hjärtat.

Malin Kiveläs Hjärtat utkom tidigare i höstas och handlar om en kvinnas upplevelser och minnen av stunden då hon får veta att hennes nyfödda barn har ett hjärtfel. Kivelä skriver enkelt om det som är så svårt att det nästan inte kan beröras med ord.

I prismotiveringen lyfter man bland annat fram berättelsens kärna: känslan av maktlöshet och insikten om hur skört ett människoliv är. "Texten rör sig runt smärtpunkterna, tar tid på sig att närma sig dem. När den sedan gör det är det naket, avväpnande och drabbande. Kivelä skriver enkelt om det som är så svårt att det nästan inte kan beröras med ord."

HJÄRTAT. Malin Kiveläs prisbelönta roman handlar om en kvinnas upplevelser och minnen av stunden då hon får veta att hennes nyfödda barn har ett hjärtfel. Bild:

Årets prisjury har bestått av medlemmarna i Århundradets bokklubb, det vill säga Malin Öhman, Jenna Matintupa, Kaneli Johansson, Saga Mannila och Hanna Arhippainen. Samtliga jurymedlemmar har en bakgrund inom litteratur eller journalistik. Beslutet fattades enhälligt.

Hjärtat utkommer i Finland på svenska hos Förlaget och på finska hos Teos, i Sverige på Thorén & Lindskog.

Svenska Yles Litteraturpris delas i år ut för nittonde gången. Malin Kivelä fick även motta Svenska Yles litteraturpris år 2013, då för romanen Annanstans.

Läs också: i-forfattarens-sommarparadis-galler-langsamhetens-lov Läs recensionen här: skorhet-och-dunkla-medvetandeskikt

Mer läsning