Målhungrig Hämäläinen stortrivs framför sin nya hemmapublik

KVICKFOTAD. 18-åriga Saku Hämäläinen stod för fyra poäng i helgen. Bild: Tommi Willberg

Akilles triumferade i sin säsongspremiär och följde upp hemmasegern med en bortavinst över Botnia. Nyförvärvet Saku Hämäläinen, 18, öppnade sitt poängkonto och njöt som bara den av sina första ligaminuter i grönvitt.

Akilles-Kampparit 5–2 (2–1)

Botnia-Akilles 2–5 (2–3)

Det dröjde en knapp halvtimme för Akilles att skaka av rosten från skridskorna och klubborna men när flytet väl hittades rådde det ingen tvekan om vilket lag som förtjänade seriepoängen i höstens första match i Borgå. Akillesspelarna och fansen firade sedvanligt högljutt segern mot Kampparit efter en riktigt godkänd prestation.

Maestron bakom segern var Andreas Flinck med sina två fullträffar och han stöddes av Akilles erfarna garde Rasmus Lindqvist och Ville-Veikko Angeria. Nyförvärven visade framfötterna likaså: Olli Lappalainen i målet valdes till matchens lirare medan Roman Murzin och Saku Hämäläinen tjusade hemmapubliken med sina kämpatag.

Unga Hämäläinen log som en sol i den mörka höstkvällen.

– Ja, visst var det ju jäkligt skoj! Mycket publik och anhängarna var med i matchen så det var roligt att spela. Själv tycker jag att jag spelade helt bra och orkade jobba åt båda hållen. Laget försvarade tätt och vi anföll tillsammans. Laget spelade tätt ihop, säger den leende Jyväskyläsonen Hämäläinen med bred dialekt.

"Full av energi"

Hämäläinen är juniorlandslagsmeriterad och hör till de spelare som chefstränaren Tomi Gröhn vill se axla en synlig roll i laget. Speciellt då fjolårets skytte- och poängkung Sami Laakkonen missar säsongen på grund av skada.

– Visst har killarna snackat om att jag skulle ha ett rätt stort par skor att fylla. Kanske jag inte riktigt ännu räcker till men jag ska bidra med min egen insats och ge mitt yttersta åt laget och så får vi se hur långt det räcker, säger Hämäläinen.

Vilken sorts spelare är Saku Hämäläinen?

– En sådan här livlig ung pojke. Full av energi!

Borgåpubliken kommer säkert att gilla den energiska ynglingen som bytte JPS till Akilles i höst. Det märks att han trivs i sin nya hemmastad.

– Jag har spelat här många gånger och märkt att det finns en bra supporterkultur. Jag fick ett bra kontrakt och kände lite folk härifrån så jag tyckte att det skulle vara kul med nya utmaningar, säger han.

Typisk premiärbandy

Mot Kampparit märktes det förståeligt nog att lagen ännu inte fått träna tillräckligt mycket på stor plan. Matchen präglades, speciellt till en början, av lätta misstag. Också utvisningsbänken var populär: bägge lagen drog på sig fyra utvisningar – inom loppet av bara 32 minuter, dessutom.

Akilles spel hölls ihop bättre och efter ett tidigt baklängesmål gjorde man fem mål i följd och kunde ta en 5–2-seger. Också Hämäläinen öppnade poängkontot med en assist. Målen uteblev i premiären men mot Botnia smällde han in två bollar under den första kvarten och flörtade med ett hattrick ännu i första halvlek. Hattricket fullbordades i 50:e minuten – även om det i matchprotokollet står att Hämäläinen stått för 2+1 poäng i stället för 3+0. En miss av funktionärerna där.

Akilles toppar ligan med rent spel efter premiärhelgen. Nästa veckoslut gäller dubbelhelg i Borgå då LRK samt OLS kommer på besök.

Mer läsning