Maj 2021: Esko Taanila blir pensionär och har tid för båtliv

För entusiastiska träbåtägare är det en fin årlig tradition att slipa och lacka båten. Så här såg det ut 2017 när Esko Taanila fixade sin båt. Bild: Arkiv/Jon Nyqvist

ÖN ringde upp Esko Taanila och frågade om den fina träbåten redan är sjösatt.– Nej, jag har bara slipat den, och sen ska den lackas.

Det råkar sig att ÖN ringer upp Esko Taanila på hans allra sista arbetsdag innan pensionen börjar. Nu lämnar han livet som "byråkrat" eller projektchef i Södra Finlands Fiskerigrupp ESKO, och kan ägna sig åt bland annat segling så mycket han vill.

Det är valborgsmässoafton 2021 och sjösättningen av segelbåten Leyda är planerad till den 6 juni. Den svenska träbåten av modell Vindö-28 var i ganska dåligt skick när Taanila skaffade den för många år sedan. Nu är den en pärla som han sköter väl om. Båten ska slipas och lackas, det är ett jobb som måste göras inför varje båt

– Slipningen av båtens alla trädetaljer har tagit sex och en halv timme. "Så länge" har en del kommenterat som promenerat förbi med sina hundar.

Taanila blir inte svarslös utan frågar genast frågat hur många timmar de ägnar årligen åt att promenera med sina hundar.

Det stämmer, allt finns så nära här. Längst har vi seglat till Kotka, och vi styr kosan hellre österut än västerut, det är lugnare i den riktningen.

Ännu är det för kallt för att lacka båten, men det kommer att Taanila bra hinna göra före dagen D, då segelbåten ska i vattnet.

I reportaget för fyra år sedan sa du att du helst seglar i östnyländska vatten?

– Det stämmer, allt finns så nära här. Längst har vi seglat till Kotka, och vi styr kosan hellre österut än västerut, det är lugnare i den riktningen.