Magnus Sederholm siktar på ny EM-medalj

Magnus Sederholm gasar på för fullt i Formel 4 för motorbåtar, en klass som ligger två snäpp under kungsklassen Formel 1.

Sin säsongsdebut gjorde han senaste veckoslut i Flottsbro i Sverige i samband med en deltävling i SM-serien. Där fick han samtidigt det besked han var ute efter.

– Jag deltog närmast för att kolla läget och se hur jag i det här skedet av säsongen ligger till i förhållande till konkurrenterna, berättar Magnus Sederholm.

Tävlingen i Sverige förlöpte relativt bra, Sederholm var snabbast i tidskörningen och fick starta från pålposition till första heatet.

PROFILEN

Magnus Sederholm

Född: 17.12. 1989 i Borgå.

Fick sin första båt som 7-åring.

Körde sin första båttävling som 12-åring.

Deltagit i FM-tävlingar sedan 2011.

Meriter: EM-silver i Formel 4 2015, NM-silver i Formel 4 2015, FM-guld i T400s år 2012 och 2013.

Övrigt: varit med och ordna byatävlingen KaMK-Race i Kabböle sedan Kabböle Motorbåtsklubb återupplivades 2008. Årets tävling avgörs den 3 augusti.

Finsk dubbelseger

I starten fick han ge sig åt landsmannen Kalle Viippo som men en otrolig acceleration tog hand om förstaplatsen. Ordningsföljden stod sig ända fram till rutflaggan.

– Vädret var regnigt och blåsigt och våghöjden närmade sig 40 centimeter vilket gjorde kurvtagningen väldigt svår.

Till det andra heatet startade Sederholm från andra plats bakom Vilppo – en position han lyckades hålla igenom hela heatet. Också i det tredje heatet var ordningsföljden densamma, med norrmannen Joakim Halvorsen på tredje plats.

– Inför den sista starten hittade vi en spricka i bottnen men vi lyckades täta hålet med lim och tejp så att båten inte skulle sjunka. Det var med nöd och näppe som båten höll ihop i det tredje heatet.

SIKTAR HÖGT. Magnus Sederholm stora målsättning för säsongen är EM-tävlingarna i slutet av september. Bild: Evy Nickström

EM väger tyngst

FAKTA

Formel 4

Körs med en 60 hästkrafters utombordsmotor.

Båtarna är av katamarantyp med förstärkt sittbrunn.

Båtarna byggs av kolfiber eller faner.

Topphastighet: cirka 115 km/h.

Finland är ledande nation i formel 1.

Blåvita framgångar år 2015: VM-silver, VM-brons, EM-guld, EM-silver, NM-guld, NM-silver, NM-brons.

Magnus Sederholm har ännu fåra månader på sig att hitta topphastigheterna. Hans stora målsättning för säsongen är nämligen Europamästerskapen i F4 som den 24-25 september avgörs i engelska Stewartby.

– I fjol tog jag EM-silver så målet är naturligtvis att försöka upprepa eller förbättra den prestationen.

Han poängterar att båtklassen Formel 4, där man använder standardmotorer och det är förbjudet att trimma motorerna, är ytterst jämn och att det ofta bara är någon tiondelssekund som skiljer ekipagen åt.

– Jag har delvis byggt om båten inför den här säsongen och det ser ut som om jag lyckats göra den aningen snabbare. I det avseendet ser det positivt ut med tanke på den kommande säsongen.

Sederholm kommer också att ställa upp i årets FM-serie och deltar också i en VM-deltävling som i början av augusti avgörs i Imatra.

– Tyvärr har jag inte ekonomiska resurser att köra hela VM-serien så jag får i stället fokusera på framgång i EM, som avgörs under ett och samma veckoslut med sammanlagt fyra starter.

Drömmen blev sann

Tjugosexårige Magnus Sederholm är född och uppvuxen i Borgå men har tillbringat barndomens somrar i Pernå skärgård.

– Jag har alltid varit intresserad av båtsport och som barn var de östnyländska båttävlingarna i Haiko, på Pellinge och i Lovisa sommarens absoluta höjdpunkter.

– Jag minns hur jag redan då blev fascinerad av just klassen Formel 4 (tidigare S-850) och min stora dröm var att någon gång få ratta en sådan båt. Nu har drömmen blivit sann, säger Magnus Sederholm.