Magisk barnpjäs tävlar i helgen

MAGISK PJÄS. Porvoon Lapsiteatteris pjäs Taikanaksutin deltar i helgen i stormönstringen Teatris, ett landsomfattande teaterevenemang för barn och unga, i Vasa. Bild:

Porvoon Laptsiteatteris pjäs Taikanaksutin och Karis Bächehans pjäs Kirjeitä deltar i helgen i teaterevenemanget Teatris i Vasa. Stormönstringen ordnas av stiftelsen Ung Kultur i samarbete med kommunerna.

Vasa fylls av ung energi under inkommande veckoslut, då 850 ungdomar från 53 olika teatergrupper runt om från Finland samlas till evenemanget Teatris 2016. Från Borgå deltar två pjäser: Porvoon Lapsiteatteri som uppför pjäsen Taikanaksutin i regi av Eeva Puromies och Anne Virta samt Karis Bächehan som uppför pjäsen Kirjeitä i regi Sanna-Kaisa Hjorth.

I pjäserna är drömmarna obegränsade och speciellt kan man lyfta fram Kirjeitä, brev, som är speciell i och med att teatergruppen som gör föreställningen består av minderåriga asylsökanden som kommit till Finland utan sina föräldrar och nu bor på Karijärvi. Pjäsen är formad som ett collage över hopp, känslor, tankar, närhet och längtan, och är samtidigt en hälsning till familj, vänner, till okända, till gud.

Porvoon Lapsiteatteri deltog i Teatris för tre år sedan i Helsingfors, men pojkarna från Karijärvi flyktingförläggning är med för första gången. De unga skådespelarna ges i samband med helgens mönstring möjlighet att uppträda, få professionell konstruktiv kritik, delta i verkstäder coh se de övriga gruppernas föreställningar. Grupperna uppträder i helgen på Vaasan kaupunginteatteri, Wasa Teater, Kuula-opisto, Casa Teatern och även på Vasa torg.

Det tvåspråkiga teaterevenemanget ordnas vart tredje år och är menat för barn och unga i åldern 10–25. Skådespelaren Jaana Saarinen fungerar som konstnärlig ledare för årets evenemang som pågår den 27–29 maj.