Maarit Kautto stöder ett klimatsmart Borgå – får stadens allra första utmärkelse på samma devis

Den allra första utmärkelsen ”Jag stöder ett klimatsmart Borgå” ges till Borgåföretaget Niin Mua Second Hand & Vintage och företagaren Maarit Kautto. Bild: Ksf-arkiv/Viivi Ikonen

Borgå stad har utsett den allra första mottagaren av utmärkelsen "Jag stöder ett klimatsmart Borgå". Det vinnande konceptet är Maarit Kauttos – hennes företagsnisch hittas i cirkulär ekonomi, i vintagekläder och retroaccessoarer.

Borgåföretagaren Maarit Kauttos klimatsmarta väg är lång. Under de senaste femton åren har hon samlat ihop klädesplagg, accessoarer och föremål från gångna årtionden med siktet ställt på framtiden: Nätbutiken öppnade 2017 och i fjol somras utvidgade hon Niin Mua Second Hand & Vintage-verksamheten till 110 kvadratmeter vid torget i Borgå.

– Vi har omkring 5 000 produkter här i butiken. En femtedel säljer jag via nätbutiken, sade hon när ÖN intervjuade henne för drygt ett år sedan.

Då var Kautto aktuell en av vinnarna i företagstävlingen Uplift, och nu är det Borgå stads tur att uppmärksamma Niin Muas målsättning: att öka användningsgraden för begagnade kläder i Finland.

Det gör staden genom att bevilja Maarit Kautto den allra första utmärkelsen "Jag stöder ett klimatsmart Borgå". Som främsta motivering anges klädbutikens främjande av hållbar utveckling.

Hållbar vardag

– Niin Mua Second Hand & Vintage erbjuder sådana lösningar för en hållbar vardag som var och en av oss har beröringspunkter med. Samtidigt tacklar vi globala miljöproblem, säger Sanna Päivärinta, Borgå stads expert på hållbar utveckling, i ett pressmeddelande.

I prismotiveringen konstateras också att företagets verksamhet på ett utmärkt sätt stöder Borgå stads mål att uppmuntra invånarna till hållbara levnadsvanor och samtidigt inspirera aktivt till miljövänliga val.

Jouni Keronen, prisjuryns ordförande och verkställande direktör för Climate Leadership Coalition, konstaterar för sin del att företagets affärsverksamhet tydligt för fram den affärsverksamhetspotential som klimatförändringen och den cirkulära ekonomin för med sig.

– Niin Mua är ett ekologiskt hållbart alternativ till dagens problematiska engångskultur, säger Keronen.

I det här fallet är vintage och retro lika med miljövänligt, klimatsmart och hållbart sett ur ett brett perspektiv.

– Vi vill vara del vara en del av den hållbara utvecklingen så att vi gör det så lätt som möjligt att köpa begagnade kläder av god kvalitet, säger klimatsmarta Maarit Kautto i pressmeddelandet.

Niin Mua-urvalet, både i stenfotsbutiken och i webbshopen, är i högsta grad retro: Det är tidigare älskade plagg och prylar som kunderna kan fynda. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Tidigare älskat

Niin Mua-urvalet, både i stenfotsbutiken och i webbshopen, är i högsta grad retro: Det är tidigare älskade plagg och prylar som kunderna kan fynda. Själva företaget drivs däremot på ett modernt sätt och den fysiska affären och nätbutiken stöder varandra. Till ÖN (8.10.2019) säger Kautto att hon också satsar mycket på synlighet både i Google-sök och i sociala medier.

Diplomet "Jag stöder ett klimatsmart Borgå" överräcktes på onsdagen. Utöver diplomet får företaget till sin användning en marknadsföringsvideo som produceras i samarbete med Borgå stad. Företagets verksamhet lyfts också fram i podcasten Borgåpodden.

Ansökan till stadens klimatsmarta tävling har varit öppen för alla lokala företag, sammanslutningar och organisationer från ingången av augusti till utgången av september. Fyra ansökningar lämnades in.

Årets mottagare har utsetts av Jouni Keronen, Leena Alihakkola, verksamhetsledare för miljörörelsen inom utvecklingsbolaget Posintra, Juho Heikkilä, ordförande för Borgå ungdomsfullmäktige och Sanna Päivärinta.

Det här är första gången som utmärkelsen "Jag stöder ett klimatsmart Borgå" delas ut. Mera information hittas på Borgå stads webbplats bakom länken Jag stöder ett klimatsmart Borgå.

LÄS MERA om Maarit Kauttos koncept här och här.

Mer läsning