Lysande utställning på Galleria Colmio

RÖRANDE. Juha Kajaniemis designlampa är formad av ett glastegel. Kajaniemi ställer ut lampor på Galleria Colmio över nyår. Bild:

Juha Kajaniemis utställning på Galleria Colmio i Borgå kommer i rättan tid – den mörkaste tiden på året. Uutta valoa, nytt ljus, heter utställningshelheten som formas av Kajaniemis lampor.

– Ljuset blir allt viktigare i takt med att mörkret faller. Vi klarar oss inte utan belysning, varken utomhus eller inomhus, säger konstnären Juha Kajaniemi i ett pressmeddelande.

Tidigare brände man pärtor, ljus eller tände oljelampan för att slå ut det omedelbara mörkret, men sedan kom elektriciteten och löste problemet med mörkerseende också på vidare ytor.

För Juha Kajaniemi är belysningsanordningar inte enbart ljuskällor, de är också bruksföremål som utöver den praktiska även kan vara en lisa för ögonen. Det största nutida steget på lampfronten är enligt honom utvecklingen av ledlampor. Tack vare dem minskar elförbrukningen, men för en lampbyggare är det framför allt ledlampornas långa brukstid i kombination med ett stort urval av lampor som öppnar upp nya möjligheter.

– Jag har utforskat ljusets beteende både direkt och reflekterat via olika ytor. För att mjuka upp det direkta ljuset har jag också använt skuggmaterial, säger han.

Utställningen Uutta valoa fyller Galleria Colmio med över trettio unika bords- och golvlampor. Kajaniemi har använt olika träslag, metall, plast, glas och sten när han formgivit sina lampor. En del är också tillverkade av returmaterial. I sitt utförande har han även använt olika gjuttekniker med gips, harts och metall.

Utställningsbesökarna har bland annat möjlighet att till exempel bekanta sig med ett glastegel som fått en ny form, ett ledljus som monterats i toppen av sju vinklade rör och en samling konformade grillspett som döljer en lampa.

Galleria Colmio, Ågatan 20, den 24 november 2019–12 januari 2020, öppet onsdag och fredag kl. 12–17, torsdag kl. 12–17 och lördag-söndag kl. 12–16.

Mer läsning