Lyriken viktig för albumaktuella Mandys Nyckel

ALBUMAKTUELL. Amanda Henriksson har skrivit texterna och komponerat låtarna till finlandssvenska bandet Mandys Nyckels nya skiva Wind. I helgen blir det skivsläpp och konsert i Fabrikssalen i Konstfabriken i Borgå. Bild: Kristoffer Åberg

Elva popvisor får plats på skivnyheten Wind, albumet som det finlandssvenska bandet Mandys Nyckel ger ut alldeles i dagarna.

– Visan ligger som grund för låtarna. Precis som i visan så är texten så otroligt viktig i vår musik, säger Borgåbon Amanda Henriksson som skrivit lyriken och musiken till nio låtarna på albumet Wind.

Att albumet heter som det gör beror på att flera av låtarna tangerar temat vind, men bakom titelspåret Wind ligger dessutom en kul liten historia.

Amanda diskuterade det kommande albumet med sin amerikanska musikerkollega Bob Jones och nämnde vindtemat. Plötsligt började Bob recitera en dikt som hette Wind.

I know the wind

and listen to its music

or the hollow way it cries

of the whispers of the wind

or the sullen way it sighs

and the wind goes on blowing

and the man keeps on talking

– Jag blev överförtjust i texten och frågade vilken poet som hade skrivit den. "Det har jag" svarade Bob och erbjöd mig att använda texten. Jag tonsatte dikten samma dag, säger Henriksson och tillägger att hon också tidigare samarbetat med amerikanen.

Förutom i titelspåret finns Bob Jones lyrik faktiskt med också i en annan låt på det finlandssvenska bandets album, men resten är Amanda Henrikssons handlag.

Album nummer två

Mandys Nyckel formas av åtta musiker "från Åbo till Borgå" som alla studerat musik på Sibeliusakademin i Helsingfors. De träffas med jämna mellanrum och musicerar i olika uppsättningar men målet för just den här uppsättningen är att göra en större musikalisk satsning per år.

Wind är det andra albumet som Mandys Nyckel ger ut. Den första plattan Möjligheter kom 2015 – en mera utpräglad visskiva som gjordes helt på svenska. Nu är alla låtar utom en på engelska.

Vad beror det på?

– Jag var på utbyte i Wien åren 2013–2014 och då pratade jag mest tyska och engelska. Det kan vara en orsak till att det efter det blev många texter också på engelska, utöver dem på svenska, säger Henriksson.

Tematiskt sett tangerar flera av texterna på Wind dagsaktuella frågor. Amanda Henriksson har inspirerats av både av samhälleliga och av personliga aktualiteter, och texterna omfattar en samlande grundsyn på människovärdet.

– Det är lite "wind of change", förändringens vindar, över det hela, förklarar Henriksson och ger låten Dreaming Again som ett exempel:

We are dreaming again

Standing up for human rights

We are screaming again

And I will stay with you this time

We are dreaming again

My heart is here to take the fight

We are screaming again

It's time to speak when silence is a crime

Även feminismen följer som ett understråk i texterna. Här finns kopplingen till projektet Rock-Donna, satsningen på bandverkstäder där flickor och andra som inte annars får stå i rampljuset ges en chans att lysa.

Amanda Henriksson, som under ett par år varit inkopplad som ledare för Rock-Donna-lägren och -veckosluten, lyfter fram låten My sister som syftar på det positiva i musikaliskt systerskap.

Plats för talang

– Jag har många talangfulla väninnor och låten handlar om hur viktigt det är att inte låta avundsjuka vinna utan att vara glad för deras skull. Det finns plats för mer än en talang i världen, säger Henriksson som själv fått uppmärksamhet som textförfattare till Sommarlängtan, öppningslåten i filmen Trollvinter i Mumindalen som hade premiär i vintras.

Texterna på Wind är visinspirerade, hur är det med musiken?

– Musiken är väldigt varierande. Titelspåret Wind är lugn som en visa medan flera av de andra låtarna är mera fartfyllda.

Tonspråket som kännetecknar Mandys Nyckel beskriver hon som personligt. Så finns det också musikaliska intryck från bland annat pop, country, jazz, folkmusik och världsmusik på det nya albumet. Piano, bas, trummor och gitarr bildar grunden i bandet medan ackordeon och olika slagverk bidrar till en varm klang.

– Jag har tonsatt låtarna men de andra bandmedlemmarna har kommit med vissa idéer när det gäller arrangemangen för vissa instrument.

Officiellt albumsläpp blir det i helgen följt av en miniturné. Mandys Nyckel gör Ekenäs och Borgå och senare även Helsingfors, och då backas bandet upp av Helsingforskören Let Us Be Frank, som leds av Simon Djupsjöbacka och Amanda Henriksson. Kören medverkar även på skivan.

FAKTA

Wind

Albumsläpp och konsertturné med bandet Mandys Nyckel.

Uppträder i Fabrikssalen i Konstfabriken i Borgå söndagen den 25 mars klockan 19. Biljetterna kostar 18/12 euro, konsertbiljett + album 30 euro.

Mandys Nyckel består av Sara Selenius, sång, Margarita Haatanen, sång, Saranda (Sofia Fri-Xavier), sång, Amanda Henriksson, sång och piano, Martina Brunell, ackordeon, Jesper Eklund, trummor, Olli Liljeström, bas och Niklas Nyholm, gitarr.

Medverkar gör Let Us Be Frank, som leds av Simon Djupsjöbacka och Amanda Henriksson.

För mera information se mandysnyckel.fi.

Mer läsning