Lyktor till minnet av Hiroshima

LYKTOR FÖR HIROSHIMA. På lördag firas minnesdagen för Hiroshima runtom i världen, även i Borgå. Bild: Haruka Terao

Japanska lyktor kommer på lördagskvällen tändas i Borgå till minnet av Hiroshimas offer. Alla är välkomna att delta i evenemanget som del av minnesdagen för Hiroshima.

Minnesdagen för Hiroshima firas den 6.8 runtom i världen. I Borgå har Tommi Laine och Haruka Terao tagit iniativet att tända japanska lyktor i Biblioteksparken för att uppmärksamma dagen.

– Atombomberna i Hiroshima har påverkat oss alla, fastän vi bor på långt borta från Japan. Därför är det viktigt att vi minns händelsen och uppmärksammar den. På så sätt uppmuntrar vi även fred i dag, säger Laine.

På fredagen höll han och Japanfödda Terao en workshop i Borgå bibliotek. Vem som helst fick komma dit och göra japanska lyktor. Ett par människor är på plats genast när workshoppen inleds, men Laine understryker att man får komma och gå under eftermiddagens lopp.

– Det viktiga är inte hur många som kommer hit och gör lyktor, utan att vi överhuvudtaget gör det här. Man kan också ta med egna lyktor till parken i morgonkväll och delta på så sätt.

Lyktorna kommer tändas klockan 21 på lördag. Det kommer även vara akustisk musik i parken.

– I andra städer hör du en hel del tal på minnesdagen, till exempel i Helsingfors och säkert på Lovisa fredsforum. Men jag tror att människor kan närma sig det som hände på ett annat sätt genom det konstnärliga i en sådan här tillställning.